Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić očekuje da će odluka Savjeta ministara o produženju roka za procesuiranje predmeta ratnih zločina pred pravosuđem BiH doprinijeti da se procesuiraju bar neki od predmeta i da će srpske žrtve imati priliku da dobiju pravnu satisfakciju.

Nuždić je rekao Srni da je značajno to što je produžen ovaj rok, posebno imajući u vidu da je najveći broj neprocesuiranih predmeta ratnih zločina nad Srbima.

On je naveo da je Republika Srpska to i tražila na sastanku nadzornog organa kada je konstatovano da je proteklo dvije godine u različitim opstrukcijama bošnjačkih ministara u Savjetu ministara u vezi sa usvajanjem Revidirane strategije i formiranjem nadzornog organa.

“Upravo je ovaj rok od dvije godine protekao u raznim opstrukcijama koje su se odnosile na realizaciju Revidirane strategije”, rekao je Nuždić.

Savjet ministara juče je produžio rok za pocesuiranje predmeta ratnih zločina pred pravosuđem BiH do kraja 2025. godine.

Time je za dvije godine produženo sprovođenje strateškog cilja jedan Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina koji glasi “Procesuirati najsloženije i najprioritetnije predmete ratnih zločina pred Sudom i Tužilaštvom BiH, a ostale predmete pred pravosudnim tijelima entiteta i Brčko distrikta”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKaluža: Lagumdžijino postupanje – deinstitucionalizacija Predsjedništva BiH
Naredni članakProsječna plata lani bila veća za 130 KM u odnosu na 2022.