Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu “Duša djece” u prošloj godini je finansirao liječenje i dijagnostiku za 233 mališana, za šta je izdvojeno oko 5,7 miliona KM, rečeno je Srni u ovom Fondu.

Iz Fonda su naglasili da je u protekloj godini ukupno izdato 410 rješenja jer su pojedini mališani na liječenje ili dijagnostiku odlazili više puta.

– Najskuplje liječenje u 2023. godini iznosilo je 460.000 evra. Riječ je o liječenju jednog djeteta u Njemačkoj koje boluje od akutne limfoblastne leukemije – naveli su iz Fonda.

Od početka rada ove ustanove, odnosno 2017. godine, posredstvom Fonda solidarnosti na liječenje ili dijagnostiku u inostranstvo je upućeno 690 djece, a izdata su 1.282 rješenja, dok su troškovi iznosili oko 30 miliona KM.

Iz ovog fonda su istakli da su najčešći razlozi za upućivanje na liječenje u inostranstvo maligna oboljenja, rijetke bolesti, transplantacije, urođene ortopedske anomalije, bolesti oka, srca i druga oboljenja.

– Česti su i zahtjevi za slanje materijala za genetske analize u inostranstvo. Djeca su liječena u referentnim klinikama širom svijeta u Njemačkoj, SAD, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Austriji, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Belgiji, Holandiji i drugim zemljama – naveli su iz Fonda.

Iz Fonda su napomenuli da su oboljeli mališani iz Srpske, osim finansiranja liječenja, zahvaljujući Fondu solidarnosti dobili mogućnost da se liječe u najpoznatijim klinikama širom svijeta.

Ovaj fond snosi i troškove putovanja za dijete i roditelja koji je u njegovoj pratnji, kao i smještaj za roditelja dok se dijete nalazi na bolničkom liječenju u inostranstvu.

Fond solidarnosti “Duša djece” nastoji da bude oslonac porodicama oboljele djece, a ne samo finansijska podrška, te da sprovodi i druge aktivnosti kako bi im maksimalno olakšali situaciju u kojoj se nalaze.

– U protekloj godini smo imali više aktivnosti posvećenih ovim porodicama, odnosno mališanima, poput zajedničkog izleta, otvaranja štednih knjižica uz podršku Adiko banke, obezbjeđivanja besplatnih usluga prevodilačke agencije “Translejšn” i drugo. Porodicama je od ranije omogućena i psihološka podrška u saradnji sa Društvom psihologa Srpske – naveli su iz Fonda.

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu osnovan je krajem 2017. godine u Republici Srpskoj s ciljem da se u skladu sa Zakonom o Fondu solidarnosti prikupljaju dodatna finansijska sredstva radi omogućavanja dijagnostike i liječenja djece u inostranstvu, kada to nije moguće u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj niti u drugim zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Srpske ima potpisan ugovor.

Foto: fondsolidarnosti.com

Izvor. SRNA

Prethodni članakDodik poručio Ambasadi SAD: Licemjerno je govoriti da ste prijatelj BiH, a saplićete se
Naredni članakKaluža: Lagumdžijino postupanje – deinstitucionalizacija Predsjedništva BiH