Noć i jutro u Kosovskoj Mitrovici za sada protiču mirno. Na smirivanje tenzija pozvao i predsednik Srbije. S njim danas razgovaraju predstavnici Srba s KiM.

Kako saznaje TV Prva, oni su jutros rano krenuli u Beograd, gde će predsednika Srbije i najviši državni vrh obavestiti o odluci da napuste Vladu Kosova.

Podsećamo, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uhapšen je juče oko 17 časova u Kosovskoj Mitrovici gde je prisustvovao unutrašnjem dijalogu o KiM.

Policija Kosova pod punom opremom upala je u prostorije Mitrovačkog dvora gde se održavao okrugli sto. Bacili su suzavac, lomili stakla i uz pretnju oružjem gurnuli na zemlju sve prisutne. Čuli su se pucnji, eksplozija i uzvici na albanskom jeziku. Tom prilikom više od 30 ljudi je povređeno.

Đurića je više desetina policajaca naoružanih dugim cevima sa fantomkama na licu sprovelo do policijske stanice u Prištini, gde je saslušan i potom proteran u centralnu Srbiju preko Merdara- tu ga je preuzela srpska policija, u Kuršumliji mu je ukazana lekarska pomoć posle čega se uputio za Beograd.

Predsednik Srbije je zbog toga hitno sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost koja je prvobitno bila zakazana za danas.

U Kosovskoj Mitrovici bilo je izuzetno napeto posle hapšenja Đurića, u gradu su se čule sirene a građani su bili uznemireni zbog brutalnih scena hapšenja.

Na administrativnom prelazu Jarinje putnički saobraćaj od jutros se odvija bez problema, ali 52 kamiona čekaju na ulaz u KiM, javila je jutros RTS. Automobili i autobusi mogu da prodju na prelazu, ali nije dozvoljen prolaz teretnjacima i ne zna se kada ce biti pušteni.

Izvor: B92

Prethodni članakBanjalučani traže pravdu za Davida!
Naredni članakVečeras u Londonu meč Srbija-Nigerija