Vijesti

Jerinić: Doboj nije ugrožen, nema razloga za strah i paniku

U jutarnjem programu Radio Doboja gostovao je gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, koji je tom prilikom izjavio da je najbitnije da građani imaju tačne, jasne i potpune informacije.

Jerinić je rekao da je u proteklom periodu održana vanredna sjednica gradskog Štaba za vanredne situacije i pokazna vježba postavljanja betonske zaštitne ograde, koja je urađena nakon poplave iz maja 2014. godine.

On je naveo da je od tada Štab za vanredne situacije Grada Doboja u stalnom zasjedanju i da su u tom periodu sistematski prikupljane i pažljivo analizirane informacije sa terena i u skladu sa tim donošene odluke koje su pokazalo se bile pravovremene, nepanične i ispravne.

Jerinić je rekao da je sinoć vodostaj Bosne u Doboju oko 21 čas dostigao nivo od 300 cm i time premašio kotu redovne odbrane od poplava, te da je najveći vodostaj zabilježen jutros u 5 časova od 418 cm. Takođe, naveo je da je u periodu između 5 i 6 časova Bosna stagnirala 4 cm i da se aktivno prati tok rijeke Bosne uzvodno od Doboja prema Maglaju, gdje je ona u padu.

On je naveo da su uzvodno od Doboja pored rijeke Bosne i druge rijeke kao što su Krivaja i Usora u padu, tako da sve indicije ukazuju da se u Doboju neće premašiti kota od 450 cm, odnosno kota kada se preduzimaju mjere vanredne odbrane od poplava.

Jerinić je rekao da se aktivno obilazi teren i da je se u stalnoj komunikaciji sa građanima, te da Štabu od strane građana tokom noći i jutros nije bilo prijavljeno da je došlo do plavljenja domaćinstava.

Takođe, Jerinić je rekao da su sve kritične tačke pod kontrolom – potok Liješanj je u svom koritu, u naselju Bare stanje na izgrađenom nasipu nije kritično, osim manjih problema sa površinskim vodama u par domaćinstava, koje ih ipak nisu ugrozile.

Sve putne komunkacije na teritoriji Grada Doboja su prohodne, osim u Ševarlijama, gdje je jedna kolovozna traka neprohodna, a to je obezbijeđeno i označeno saobraćajnom signalizacijom – rekao je Jerinić.

On je naglasio da će Štab za vanredne situacije biti u stalnom zasjedanju sve dok je nivo rijeke Bosne na području Doboja iznad kote redovne odbrane od poplava, te da će građani biti blagovremeno obaviješteni da zaštite svoju imovinu ukoliko se za to ukaže potreba.

Jertinić je rekao da postoje jasne indicije da tokom dana neće biti većih padavina i da će do 15 časova one se smanjiti sa tendencijom potpunog prestanka.

Gradonačelnik Jerinić se zahvalio svim građanima Doboja koji su čitavu noć dežurali i bili spremni da priteknu u pomoć na svim kritičnim takama.

On je rekao da je Štab za vanredne situacije u stalnoj komunikaciji i sa kriznim štabovima u Doboj-Jug-u i Maglaju, te da će se na jutrošnjoj sjednici Štaba vidjeti kako će se u daljem pravcu djelovati u smislu da se i njima pomogne stavljanjem određenih resursa im na raspolaganje, jer treba imati u vidu činjenicu da su i oni Gradu Doboju za vrijeme majskih poplava pritekli u pomoć.

Jerinić je istakao da će u narednom periodu Grad Doboj tražiti rješenje zajedno sa Vladom Republike Srpske i JU “Vode Srpske“ , kako da se trajno riješi problem zaštite grada Doboja od poplava. Naveo je, da su se u međuremenu stekli zato određeni preduslovi u smislu da postoji izrađen projekat, da je Grad Doboj obezbijedio finansijska sredstva za eksproprijaciju zemljišta i započeo taj proces. On je naglasio, da taj projekat ukupno košta oko 50 miliona maraka, te da postoji i aktivna podrška od strane Predsjednice Republike Srpske i Vlade Republike Srpske, koji su zainteresovani da se taj problem trajno riješi. Jerinić smatra, da se u dogledno vrijeme to mora riješiti kako Dobojlije ne bi više sa svakim većim padavinama imali neprospavane noći, brigu da zaštite svoju pokretnu i nepokretnu imovinu, te da li djecu smiju da pošalju u školu ili obdanište i sl.

Gradonačelnik Jerinić je rekao da se raspolaže sa dovoljnom količinom pijeska i vrećama za isti, kao i sa mašinom za punjenje vreća. On je rekao da je i 17 privrednih subjekata sa svojom mehanizacijom u pripravnosti, koji su spremni da reaguju ukoliko se zato ukaže potreba.

On je iskazao zabrinutost zbog mogućnosti pojave klizišta s obzirom na količinu padavina u ovako kratkom vremenskom periodu, te naglasio da ukoliko se ona pojave, da će se ona brzo sanirati i građanima koji su njima direktno pogođeni pomoći.

Gradonačelnik Jerinić je još jednom ponovio da se stanje aktivno prati na terenu, te da apsolutno nema nikakvih razloga za strah i paniku jer je situacija pod kontrolom. Budući da nije bilo razloga za proglašavanjem vanrednog stanja Gradska uprava, javne ustanove i preduzeća, škole i obdaništaredovno rade.

U slučaju nekih nepredviđenih okolnosti građani će svakako biti blagovremeno obaviješteni, kako bi preduzeli mjere zaštite – naglasio je Jerinić.

Foto: rtrs.tv

RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close