Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je za sutra sastanak SNSD-a sa HDZ-om i “trojkom” na kojem bi trebalo da bude riječi o zakonu o Ustavnom sudu BiH.

On je podsjetio da se u junu prošle godine krenulo sa zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, a da je u septembru trebalo da se razgovara o zakonu o Ustavnom sudu BiH, ali da se došlo i do januara ove godine bez dogovora, te da to treba staviti na dnevni red sutrašnjeg sastanka.

– Predložili smo da trojicu zamjenskih sudija, državljana BiH, bira Parlamentarna skupština BiH. Dvoje sudija bira Republika Srpska, četvoro Federacija BiH i troje Parlamentarna skupština BiH. To odražava strukturu BiH. U čemu je onda problem? – upitao je Dodik.

Dodik je novinarima u Sarajevu rekao da strane sudije u Ustavnom sudu žele poručiti da je sve u Republici Srpskoj neustavno i da je ona bez ikakvog osnova.

“Ustavni sud nema nadležnosti da utvrđuje šta treba da se donese na nikom nivou ili ne donese, već samo da procjenjuje da li je neka odluka u skladu sa Ustavnom ili nije”, naglasio je Dodik i dodao da Ustavni sud, prije nego što se donese neki zakon, već kaže da to neće biti tako.

On je u tom kontekstu ponovio da neće dobiti zakon o imovini na nivou BiH.

– Ukoliko neko od stranaca preduzme tu mjeru računajte da će Republika Srpska donijeti odluku o nezavisnosti. Ne damo imovinu, zemlju, neće to uzeti – poručio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je podsjetio je da je Vlada Federacije BiH  prostor u Varešu dodijelila jednoj britanskoj firmi i upitao kakva je ovo zemlja.

– To je jad i bijeda za narod u FBiH – ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, Britanci bi sve da uzmu za jedan evro, za bizarnu stvar da uzmu neku naknadu 10 miliona na godišnjem nivou, a oni će eksploataciju vršiti na 500 miliona na godišnjem nivou.

– Da li je to fer prema ljudima koji žive u FBiH? To neće u Republici Srpskoj niko dobiti dok se ne vidi interes Srpske koji je dominantan. Kakva naknada? Zbog toga je neko smislio da se imovina prebaci na nivo BiH, pa će naći nekoga da po usvojenoj koncesiji koja je beznačajna, da ta prava – pojasnio je Dodik.

Na pitanje da li će sutra biti riječi i o izmjenama Izbornog zakona, Dodik je rekao da se može o tome razgovarati, ali da se ne može ići samo jednim segmentom, segmentom koji odgovara FBiH.

– Tehničke izmjene su urađene zato što su strani državljani zajedno sa ljudima iz Centralne izborne komisije i SDA naručili bioaparate za mjerenje. Sada to mora da se uzme u CIK-u, jer propade biznis koji vrijedi nekoliko miliona KM – pojasnio je on.

Dodik kaže da prihvata da se sutra počne, na bazi njegovog prijedloga, razgovarati o zakonu o Ustavnom sudu BiH, da se može prihvatiti i zakon o Sudu BiH s tim da sjedište apelacionog odjeljenja bude u Banjaluci, ali samo da se prihvati ono što je Savjet ministara ranije utvrdio, bez dopisanih nadležnosti po prijedlogu Denisa Zvizdića.

– Možemo dogovoriti Fronteks, što srpska strana ne spori, zakon o pranju novca koji je prošao Savjet ministara. Mi nemamo ništa protiv, ali ide u paketu ili ne ide nikako, a paket podrazumijeva zakon o Ustavnom sudu – naglasio je Dodik.

Foto: B.Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakStevandić: Sudski proces može se završiti samo porazom Suda i Tužilaštva BiH (VIDEO)
Naredni članakIZIS u funkciji u osam zdravstvenih ustanova, do kraja dana moguće još u tridesetak