Ministar kulture Srbije Maja Gojković rekla je Srni da će predstojeća manifestacija “Dani Srbije u Srpskoj”, koja počinje iduće sedmice, biti održana širom Republike Srpske od Banjaluke do Trebinja, uz različite kulturne sadržaje, te istakla da je riječ o jedinstvenom kulturnom prostoru i jednom narodu.

– Imali smo `Dane Republike Srpske u Srbiji`, koja je u Srbiji tradicionalna manifestacija, pa smo se dogovorili ministarka kulture Republike Srpske i ja da obavezno ove godine imamo `Dane Republike Srbije u Srpskoj` – navela je Gojkovićeva.

Ona je istakla da će biti prikazani različiti kulturni sadržaji od pozorišnih predstava, koncerata, izložbi i drugog.

– Mi se u Republici Srpskoj osećamo kao kod kuće. Sve u svemu, sigurno smo jedan jedinstveni kulturni prostor, zbog toga što je to jedan narod, jedan jezik i kultura, koji se istorijski prepriliću – rekla je Gojkovićeva.

Prema preliminarnom programu “Dana Srbije u Srpskoj”, koji je dostavljen Srni, manifestacija će biti održana u Doboju, Banjaluci, Istočno Sarajevo, Višegrad, Trebinje.

U Doboju bi ansambl “Kolo” trebao da održi prigodan igračko-umjetnički program, a trebalo bi da bude i odigrana i predstava “Slavne srpske vojvode”, u kojoj vojvode Živojina Mišića i Stepu Stepanovića igraju glumci Narodnog pozorišta iz Beograda.

Takođe, solistkinje RTS-a Vesna Dimić i Biljana Petković izvele bi koncert starogradske pjesme “Što se bore misli moje”.

U Banjaluci bi trebalo da bude prikazana predstava “Slavne srpske vojvode” i koncert “Što se bore misli moje”.

U Istočnom Sarajevu bi trebalo da bude priređena izložba “Bata u 90 slika”, povodom 90 godina od rođenja Velimira Bate Živojinovića /1933–2016/, u saradnji časopisa “Borba” sa porodicom Živojinović.

Izložbu čine plakati za filmove u kojima je poznati glumac igrao i printovi digitalnih fotografija iz glumčevog legata.

U Višegradu je predviđen nastup pisaca za djecu Dejana Aleksića i Gordane Timotijević, kao i muzički nastup “Muzikom kroz snove” Nataše Tasić i Željka Andrića, kao i solista Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

U Trebinju će biti održani nastupi “Muzikom kroz snove”, solista Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, kao i pisaca za djecu Dejana Aleksića i Gordane Timotijević.

Takođe, umjetnička grupa “Dimenzija” iz Beograda prirediće izložbu 30 mladih vajara iz Srbije, čija bi djela bila izložena u prigodnom galerijskom prostoru.

Moguće je izvođenje monodrame “Vjetar i zastave” o čuvenom srpskom junaku Tansku Rajiću koju izvodi glumac Nikola Šurbanović, po tekstu Dejana Stojiljkovića i režiji Milana Milosavljevića, kao i nastup pjevačke grupe “Arija” iz Malog Crnića.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakAnđelković: Brzina procesa protiv Dodika dokazuje strah zapadnih mentora
Naredni članakBezbjednost učenika i nastavnika mora biti prioritet