Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez rekao je da je pronađeno rješenje nakon što Savjet ministara nije odobrilo novac za nabavku helikoptera i da će punu cijenu helikoptera platiti SAD, a da je novac već uplaćen.

Odustao je od nabavke UH II helikoptera jer su navodno zastarjeli, pa će SAD kupiti novije BELL 412.

Da li su zastarjeli ili ih je Amerika proslijedila na važnije adrese.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da u skladu sa zakonom nije moguće da Oružane snage BiH nabave borbene helikoptere, bilo da se radi o sufinansiranju ili o donaciji, jer nisu predviđeni Planom modernizacije.

On je pojasnio da je planom modernizacije Oružanih snaga planirana nabavka lakih višenamjenskih i srednjih transportnih helikoptera, a to su neborbeni helikopteri koji služe za transport, izviđanje i medicinsku evakuaciju.

Na tvrdnje ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza da će Oružane snage BiH dobiti puno bolje helikoptere od planiranih i da će sve platiti SAD, Goganović je istakao da Planom modernizacije nije planirana nabavka borbenih helikoptera.

– Hipotetički, ukoliko bi se nabavili borbeni helikopteri to bi bilo kršenje plana modernizacije koja je dio Pregleda odbrane usvojenog od strane Predsjedništva BiH, kao vrhovne komande – upozorio je zamjenik ministra odbrane.

Istakao je da ne vjeruje da bi se iko usudio upustiti u taj proces koji bi imao opasne posljedice, jer bi to bilo direktno kršenje Zakona o odbrani i Ustava BiH.

– Na računu Ministarstva odbrane ne postoje obezbijeđena sredstva za nabavku helikoptera. Ako je i istina da su SAD pristale da plate puni iznos, naglašavam da mi o tome nismo zvanično obaviješteni, ali opet ostaje otvoreno pitanje plaćanja PDV-a i špedicije što SAD sigurno ne bi pristale da finansiraju – naglasio je Goganović.

On je napomenuo da ima informacije da su to neborbeni helikopteri, koje su SAD poklonile drugim državama, budući da Ministarstvo odbrane nije obezbijedilo sufinansiranje u predviđenom roku.

Foto: PrintScreen/dnevniavaz.ba

Izvor: RTRS

Prethodni članakKuzmanović: Duboka noć pravosuđa
Naredni članakKaran: Satler diplomatski priznao da je neustavno sve što se radi