Vijesti

Finansiranje kohlearnih implantata za djecu sa oštećenim sluhom

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske počeo je da u potpunosti finansira kohlearne implantate za djecu sa oštećenim sluhom jer je stupila na snagu izmjena Pravilnika o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, kojim je uvedeno ovo pravo.

Ova zdravstvena usluga dostupna je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

– Trošak ugradnje kohlearnog implanta za jednog osiguranika iznosi 32.000 KM, koji Fond od sada u potpunosti finansira. To predstavlja značajnu finansijsku olakšicu za roditelje djece sa oštećenim sluhom jer su se ranije, najčešće sami ili kroz organizovanje humanitarnih akcija, morali da snalaze za novac – saopšteno je iz Fonda.

Kohlearni implantati se uglavnom ugrađuju djeci sa urođenom obostranom gluvoćom, kao i djeci sa preogresivnim postlingvalnim gubitkom sluha ili stanja nakon meningitisa.

– Sve dosadašnje studije, kao i djeca kojima su ugrađeni kohlearni implantati, pokazali su pokazali da, zahvaljujući ovom aparatu, djeca imaju uredno razvijen govor, redovno pohađaju školu i aktivni su članovi društvene zajednice. Sve svjetske studije su dokazale da je uspješnost, kao i efektnost ugradnje kohleranog implanta mnogo veća ako se djeci ugradi u što ranijoj životnoj dobi – navedeno je u saopštenju.

Iz Fonda ističu da finansiranjem kohlearnih implantata nastavljaju u pravcu proširenja prava osiguranih lica, što je isključivo rezultat odgovorne poslovne politike, gdje se svaka ušteda usmjerava na poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite.

– Podsjećamo da smo i prošle godine pojednostavili proceduru i proširili prava iz oblasti medicinskih sredstava, posebno kada je riječ o rijetkim bolestima, osobama sa invaliditetom i slično – naveli su iz Fonda.

Fond zdravstvenog osiguranja ima u planu da i u narednom periodu nastavi u ovom pravcu i da u saradnji sa predstavnicima udruženja osiguranika radi na što jednostavnijem pristupu ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja.

– To je ujedno i nastavak našeg poslovnog opredjeljenja da se svi eventualni problemi ili neskladi rješavaju dijalogom i razgovorom sa institucijama i predstavnicima udruženja osiguranika – istaknuto je u saopštenju.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close