Nedavno otkriće u antimonopolskom slučaju protiv Google-a privuklo je značajnu pažnju: Google plaća Apple-u čak 36% od prihoda dobijenog od pretraga na Safari pregledaču.

Ovaj podatak, koji nije trebalo da bude javno objavljen, slučajno je spomenut od strane svedoka, izazvavši vidno negodovanje advokata Google-a. Direktor Alphabet-a, Sundar Pičai, potvrdio je ovaj podatak tokom svedočenja u drugom antimonopolskom slučaju.

Plaćanje 36% od prihoda od pretrage je izuzetno visok procenat. U poređenju, Google uzima manji udio od 30% na in-app kupovine putem Google Play Store-a, što je takođe tema antimonopolskog slučaja koji vodi Epic Games protiv Google-a. Apple takođe uzima 30% od in-app kupovina kroz svoj App Store.

Google, izgleda, pristaje na lošiji ugovor sa Apple-om nego što nudi drugima, piše Business Insider.

Tokom 2021. godine, Google je navodno platio Apple-u 18 milijardi dolara samo da bi Chrome bio podrazumijevani pregledač na Apple uređajima.

Za Google je očigledno izuzetno važno da korisnici iPhone-a preuzmu Chrome aplikaciju i postave je kao svoj podrazumijevani pretraživač, jer bi to značilo da će morati manje da plaćaju Apple-u.

Iako je Chrome znatno popularniji od Apple-ovog Safari-ja, posebno na desktop računarima, podaci sa Similarweb-a pokazuju da Safari i dalje ima oko 27% tržišnog udjela uzimajući u obzir sve uređaje, uključujući mobilne telefone.

Radi konteksta, ukupni prihod Google-a od pretrage iznosio je 279.8 milijardi dolara u 2022. godini.

18 milijardi dolara koje Google plaća za to da Chrome bude podrazumijevani pregledač na Apple uređajima predstavlja značajan dio godišnjeg prihoda Apple-a, koji je prošle godine iznosio skoro 400 milijardi dolara.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakAutomobili s najmanje kvarova i grešaka
Naredni članakCijene električnih polovnjaka u velikom padu