Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je danas na Јahorini da onaj koji ima hranu ima i samostalnost, dok su inovacije u poljoprivrednoj proizvodnji neophodne kako bi prozvođači mogli da plasiraju svoje proizvode na tržište.

Minić je rekao da u Republici Srpskoj postoje dvije grupe poljoprivrednih gazdinstava, od kojih su prva veća, modernija, imaju stalni rast proizvodnje, sklona su inovacijama i konstantno ulažu u nove tehnologije.

Prema njegovim riječima, drugu grupu čine mali proizvođači koji nisu spremni da rizikuju u ulaganja, udruživanja i značajnije investicije, tako da su žrtve svega onog što se dešava u posljednjih nekoliko godina u svijetu.

– Tu podrazumijevam klimatske promjene, primjene novih tehnologija i sve ono što u poljoprivrednoj proizvodnji mora biti uključeno da bi ona bila održiva – rekao je Minić na panelu “Poljoprivreda budućnosti – inovacije u službi razvoja” u okviru Јahorina ekonomskog foruma.

On je istakao da je globalizacija tržišta nešto što bi mogao da pokrije budžet Republike Srpske, uz uvođenje inovacija i mjera, ali da se onda dogode superćelijske oluje ili pandemija koja napravi poremećaj na tržtu.

Minić je naveo da će biti samoodrživ svako ko uspije da organizuje poljoprivrednu proizvodnju u smislu realnih prinosa i kvaliteta i onaj koji bude imao mogućnosti primarne prerade.

On smatra da je za poljoprivredne proizvođače neophodno uvezivanje, što im treba omogućiti u okviru nacionalnih zakonodavstava.

– Kada se vidi koje su potrebe velikih država i gradova, uopšte ne treba razmišljati da li u Republici Srpskoj ima modalitet za plasman tržišnog viška koji bi trebalo da premira Agencija za agrarna plaćanja, jer taj tržišni višak stvara novu vrijednost, utiče na formiranje bruto domaćeg proizvoda i pravi razvoj – istakao je Minić.

On je rekao da su primjena informacionih sistema i digitalizacija nužnost, jer to pomaže resornom ministarstvu da planira godinu, te ukazao da Republika Srpska nije u mogućnosti da povuče međunarodna sredstva za digitalizaciju agrara i to ne svojom krivicom.

Pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Vedrana Ilić rekla je da je poljoprivreda stub ekonomije u regionu i nosilac života u ruralnim područjima.

Prema njenim riječima, poljoprivreda u Srbiji učestvuje sa sedam odsto u ukupnom BDP-u, a izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prošloj godini iznosio je 4,7 milijardi evra.

– Srbija radi na otvaranju novih tržišta, pre svega kineskog. Potpisan je sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom i nadamo se da će do kraja godine biti ratifikovan i stupiti na snagu – istakla je Ilićeva.

Ona je navela da Srbija puno izdvaja za digitalizaciju, u smislu automatizacije protivgradnih stanica, u saniciju i uređenje kako bi se stvorili povoljni uslivi za navodnjavanje.

Predstavnik kompanije “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice Darko Samardžija rekao je da su vlade Republike Srpske i Srbije i resorna ministarstva prepoznali važnost primarne proizvodnje.

– U sektoru mljekarstva, podrška kroz sistem premiranja mlijeka, i u Srbiji i u Republici Srpskoj rade usklađeno i na kvalitetan i ispravan način – istakao je Samardžija i dodao da je situacija u mljekarstvu danas najbolja u odnosu na proteklih 10 godina.

Prema njegovim riječima, struktura trošenja novca za podsticaje je jako bitna, a i edukacija farmera kako bi se povećala konkurentnost na tržištu.

Direktor kompanije “Mira” iz Prijedora Marina Stupar rekla je da je ova konditorska firma u proteklih 10 godina uložila u proizvodnju 18,5 miliona KM, odnosno u automatizaciju.

– Stanje je dobro, zabilježili smo rast i proizvodnje i prodaje, uprkos rastu cijene kakaovca, koja je veća tri puta – navela je Stupareva i dodala da “Mira” 80 odsto svojih proizvoda izvozi.

Sedmi Јahorina ekonomski forum koji je okupio više od 600 učesnika, počeo je juče na Јahorini.

Na 16 planiranih panela oko 100 govornika razmatra sve teme koje treba da determinišu zapadni Balkan i dugoročne planove razvoja.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakOstojić: Izvršioci genocida nad srpskim narodom pokušavaju da etiketiraju Srbe
Naredni članakKošarac: Posvetiti se regionalnoj saradnji mimo tutora iz EU