Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac poručio je danas da zapadni Balkan treba da se posveti regionalnoj saradnji i definisanju podrške svojoj poslovnoj zajednici nezavisno od predstavnika EU.

– Za to postoji spremnost i potreba – rekao je Košarac na panelu “Јedan region, jedno tržište” u okviru “Јahorina ekonomskog foruma”.

On je ukazao da “ne treba ulaziti u jednosmjernu ulicu prema EU”, već da je na zapadnom Balkanu neophodno zajedno raditi na preuzimanju iskustava i obaviti sav mogući posao bez međunarodnih tutora.

Košarac je istakao da su sve zemlje zapadnog Balkana opredijeljene za članstvo u EU i da je tokom panela od predstavnika poslovne zajednice čuo da je regionalno tržište za njih najvažnije, navodeći kao primjer rezultate kompanije “M:tel”.

– U tom kontekstu trebalo bi u narednom periodu sa poslovnom zajednicom, komorskim sistemom i institucijama definisati što možemo međusobno da riješimo u bilateralnim odnosima. Svi smo saglasni da je pitanje integrisanih graničnih prelaza važno i da nam za to ne treba niko sa strane – rekao je Košarac.

On je ukazao i na pitanje prekategorizacije određenih graničnih prelaza zasnovano na temelju analiza bilansa spoljnotrgovinskog prometa robe.

Košarac je istakao da se na osnovu zaključaka foruma mogu naći formati da se određena pitanja stave na dnevni red.

On je izrazio žaljenje što neki žele da upropaste dobre ideje, poput inicijative “Otvoreni Balkan”, koja, kako je rekao, daje rezultate, što se pokazuje kroz činjenicu da je za 30 odsto povećan spoljnotrgovinski promet među potpisnicama te inicijative.

– BiH ostaje crna rupa samo zbog političkih predrasuda. Privrednici u Federaciji BiH
/FBiH/ izražavaju spremnost i potrebu da BiH bude dio “Otvorenog Balkana”, iako taj proces blokira taj entitet. Zarobljeni su stavovima političe strukture iz FBiH, a nažalost i svi privrednici iz Republike Sprske i FBiH – rekao je Košarac.

Košarac je napomenuo da razvoj ekonomije u Srpskoj i FBiH ne znači da će biti ugroženi interesi nekih drugih, te da je neophodno međusobno sarađivati i radovati se napretku susjednih zemlja.

Generalni direktor kompanije M:tel Јelena Trivan ukazala je da je Srbija pokazala najveću strast u balkanskim integracijama i pravljenju zajedničkog tržišta bilo da je riječ o Cefti, “Otvorenom Balkanu” ili drugim inicijativama.

– Srbija je investirala milijardu evra u M:tel Banjaluka, te nešto manje u Crnu Goru i Severnu Makedoniju. Sada smo regionalna korporacija koja posluje ovde na zajedničkom tržištu i sa ukidanjem rominga pokazujemo kako pristup regionalnog poslovanja može da dovede do toga da smo uz `Telekom Austrije` u ovom trenutku najlikvidnija i najprofitabilnija telekomunikaciona kompanija – rekla je Trivan.

Ona je dodala da kompanija M:tel Banjaluka sopstvenim primjerom pokazuje da je poslovanje u regionu potreba i ekonomski interes.

Predstavnik Saveza privrednih komora Sjeverne Makedonije Trajan Angeloski, koji je i član Generalnog savjeta Svjetske federacije privrednih komora, istakao je da je privrednicima iz realnog sektora u interesu da se granične procedure pojednostave i ubrzaju.

Suvlasnik kompanije Agrikom Aleksandar Lalić istakao je da su privrednici brži kada je riječ o saradnji, te da politika kaska za njima, ali ih sustiže.

Stevan Lomić, predsjednik uprave SHP grupe ukazao je da politička stabilnost daje mogućnost za investicije, ali i mogućnost da privrednici budu konkurentniji u odnosu na druge.

On je istakao da Republika Srpska ima izuzetno povoljnu situaciju zbog čega je odlučio i da investira na ovom prostoru.

Sedmi “Јahorina ekonomski forum” koji je okupio više od 600 učesnika, počeo je juče na Јahorini. Na 16 panela učestvuje oko 100 govornika. 

Foto: rtrs.tv/Ustupljene fotografije

Izvor: SRNA

Prethodni članakMinić: Onaj ko ima hranu ima i samostalnost
Naredni članakVRIJEME: Sutra oblačno, kiša poslije podne