Evropska unija najavila je podršku za projekat u vrijednosti 6,4 miliona evra za jačanje upravljanja granicama i migracijama u BiH koji će se fokusirati na poboljšanje integrisanog upravljanja granicama u skladu sa standardima ljudskih prava.

Projekat će biti usklađen sa Akcionim planom EU za Zapadni Balkan i relevantnim strategijama u BiH, a njegov opšti cilj je da pobošlja integrisano upravljanje granicama i ojača kapacitete korisnika upravljanja granicama za efikasno sprovođenje migracionih politika u skladu sa standarima EU, saopšteno je iz Međunarodne organizacije za migracije.

Osim pružanja potrebne tehničke opreme u većoj razmjeri, projekat će raditi na izgradnji kapaciteta osoblja za upravljanje granicom, kako bi se obezbijedilo postojanje odgovarajućih vještina za upravljanje granicom usmjerenih na prava, omogućivši da vještine korisnika odgovaraju tehničkoj opremi i organizacionim potrebama, navodi se u saopštenju.

Iz IOM su podsjetili da se od 2017. godine broj migranata koji prolaze kroz BiH povećao 1,6 puta, uz stalni rast u 2022. i 2023. godini.

Ovaj projekat u BiH provodiće IOM u bliskoj saradnji sa Ministarstvom bezbjednosti u Savjetu ministara.

EU je do sada kroz projekat “Pojedinačne mjere za jačanje kapaciteta odgovora za upravljanje migracionim tokovima u BiH” obezbijedila nabavku specijalizovane opreme, te obuku službenika i operativnu podršku.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVišković: Izjava Lende – ogledalo političkog stanja u kome se BiH trenutno nalazi
Naredni članakDodik: Srpska želi sposobnost nezavisnog djelovanja; Srbija naš veliki prijatelj (VIDEO)