Republika Srpska želi da izgradi sposobnost nezavisnog djelovanja i postojanja sa jakim vezama koje bi mogli da uspostavumo sa Srbijom, rekao je Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske nakon sastanka sa poslanicima u Narodnoj skupštini Srbije Branimirom Nestorovićem, Brankom Lukićem i Aleksandarom Pavićem.

– Želimo da Srpska i Srbija sarađuju. Zahvalan sam Nestoroviću koji je bio i gost Srpske kada je obilježavala Dan Republike, 9.januara. Na sastanku smo razmijenili mišljenja i političke poglede na trenutnu situaciju – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je situacija na Kosovu pitanje svih Srba gdje god se nalazili.

– Ono sto sada doživljavaju je zajednička opservacija nas, da je cilj međunarodne zajednice da se Srbi isele. Naš cilj je da Srpska izgradi sposobnost nezavisno djelovanje i postojanje sa jakim vezama koje bi mogli da uspostavumo sa Srbijom – rekao je Dodik.

Kaže da ne vide da u procesu razgradnje Dejtonskog sporazuma ima mjesta za Republiku Srpsku i Srbe.

– BiH je protektorat, kojim upravljaju “nezavršene situacije” potut Kristijana Šmita, koji je u “pokušaju da bude visoki predstavnik”.

Dodik je poručio da u Republici Srpskoj američki ambasador ne može da drži predavanje niti može da se miješa u naša unutrašnja pitanja.

– Smatram da svako ko je državljanin Republike Srpske treba da ima automatski i državljanstvo Republike Srbije. To pravo imaju i drugi narodi i tu ne bi trebalo da bude ništa sporno – poručio je predsjednik Srpske.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakEU: Novi projekat vrijedan 6,4 miliona evra za jačanje upravljanja granicama
Naredni članakVRIJEME: Sutra sunčano, ujutru mraz