Današnja izjava potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende, nije ništa drugo nego orkestrirano skretanje pažnje, davanjem izjava koje nemaju nikakvog pravnog, ali ni i političkog smisla. Ovakvi nastupi nisu ništa drugo nego ogledalo političkog stanja u kome se BiH trenutno nalazi, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske radovan Višković.

– Potpredsjednik Federacije BiH, današnjom izjavom je u potpunosti prezentovao svoje neznanje iz oblasti prava, kao i nepoznavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i Ustava BiH, zaista je neprihvatljivo da neko ko obnaša ovakvu funkciju nema ni minimum znanja iz ovih oblasti – poručio je Višković.

Smatra da je poražavajuća praksa pojedinih političara iz FBiH, kojoj je podlegao i Lendo, da preko neprijatljskih tonova usmjerenih prema Republici Srpskoj dobijaju određene političe poene.

– Ono što najviše zabrinjava jeste da je u političkom Sarajevu postala praksa da se ustavi i pravne norme tumače proizvoljno, uz izostanak osude onih čija je to dužnost. Nikada neću razumijeti da neko sabotira sve vidove zajedničkih dogovora tri konstitutivna naroda na kojim treba da počiva BiH, pristaje da mu stranci nameću norme, pravila i zakone, kreiraju zastavu i himnu državne zajednice koju zovemo BiH – rekao je Višković.

Gospodinu Lendi, kaže Višković, poručujem da bi bilo bolje da se svojim političkim angažmanom izborio ili izbori da narodi u BiH sami kreiraju svoja obilježja, kao što nije slučaj sa zastavom i himnom BiH, a ime Republike Srpske da poštuje jer je to ustavna kategorija i odraz volje srpskog naroda koji je i stvorio Republiku Srpsku, a koja je sastavni dio BiH.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakNestorović: Srbi moraju živjeti u istoj državi (VIDEO)
Naredni članakEU: Novi projekat vrijedan 6,4 miliona evra za jačanje upravljanja granicama