Savjet ministara donio je danas Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila, do 31. decembra ove godine.

Odlukom su ukinute carine na uvoz električnih automobila, te smanjene carinske stope sa 15 na pet odsto za uvoz hibridnih automobila, čime se stvaraju preduslovi za masovniji uvoz električnih vozila i rast prihoda zbog povećanog broja uvezenih vozila.

Ova odluka donesena je na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, a njom je produžen period važenja ranije odluke donesene u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Donesena mjera predstavlja finansijsku podršku građanima, te javnom i privatnom sektoru za kupovinu i uvoz električnih automobila, smanjenje zagađenja vazduha, bolje zaštite životne sredine uz podizanje bezbjednosti u saobraćaju, te otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa, kao i rast ulaganja u električne punionice.

Prema podacima Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, u BiH je do oktobra 2023. godine uvezeno 209 električnih automobila, što predstavlja porast za više od 300 odsto u odnosu na 2022. kada ih je uvezeno 69, dok je hibrida zaključno sa krajem oktobra 2023. uvezeno 826, “plag-in” hibrida 58, dok je u istom periodu ukupno 936 ovakvih vozila prvi put registrovano u BiH.

UTVRĐEN PRIЈEDLOG SPORAZUMA SA SRBIЈOM ZA IPA PROGRAM

Savjet ministara utvrdio je danas Prijedlog sporazuma između BiH i Srbije za IPA tri Program prekogranične saradnje za period 2021-2027. godina, ukupne vrijednosti 16.223.529 evra.

Cilj Programa je unapređenje dobrosusjedskih odnosa, njegovanje integracije u EU i promovisanje društveno-ekonomskog razvoja putem zajedničkih lokalnih i regionalnih inicijativa koje doprinose jačanju međusobne saradnje i unapređenju bezbjednosti.

Očekuje se da EU finansira program sa 14 miliona evra, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara usvojena je informacija o raspodjeli korištenja sredstava tekuće rezerve za period januar-septembar 2023. godine, koju će Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH u dalju proceduru.

U informaciji se navodi da su ukupno planirana sredstva tekuće rezerve za 2023. godinu iznosila 9.189.000 KM, od čega je u devet mjeseci odobreno 4.662.895 KM, a realizovano 2.650.576 KM.

Najviše sredstava, milion KM, dodijeljeno je kao pomoć Turskoj za saniranje posljedica potresa koji se dogodio u februaru 2023. godine, te u svrhu pomoći Sloveniji u otklanjanju posljedica avgustovskih poplava, pola miliona KM.

Na prijedlog Ministarstva finansija, a u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH imenovana je Savjetodavna komisija za dug.

U ime Savjeta ministara za predsjedavajućeg komisije imenovan je ministar finansija i trezora Srđan Amidžić, za zamjenika Muhamed Hasanović, za člana Zakira Muratović i za zamjenika člana Dragana Lažetić, svi iz resornog ministarstva.

U Komisiju su, između ostalih, kao članovi imenovani ministri finansija Republike Srpske Zora Vidović i Federacije BiH Toni Kraljević, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta Јanja Geljić, te u ime Centralne banke BiH Belma Saračević.

Savjet ministara dao je saglasnost mikrokreditnoj organizaciji “Mikra” za podnošenje kreditne aplikacije Razvojnoj banci Savjeta Evrope za djelimično finansiranje mikrokredita za preduzetnice u iznosu od tri miliona KM, namijenjenih za jačanje ženskog preduzetništva u ruralnim područjima širom BiH.

Na prijedlog Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara data je saglasnost za imenovanje potpukovnika Ištvana Erdoša na dužnost policijskog oficira za vezu Mađarske, sa sjedištem u Skoplju.

Na sjednici je zaduženo Ministarstvo komunikacija i transporta da pripremi i Savjetu ministara u roku od 30 dana dostavi informaciju o institucijama koje nisu bile uspješne u implementiranju softvertskih rješenja u skladu sa zaključkom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prethodno će od Kancelarije za reviziju institucija BiH biti zatražena lista 25 institucija koje nisu bile uspješne u implementiranju softverskih rješenja.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakUsvojena Odluka o sprovođenju sankcija UN za finansiranje terorizma i širenje oružja
Naredni članakDodik: Ako Šmit pokuša da se umiješa u izmjene Izbornog zakona BiH, Srpska će donijeti svoj (VIDEO)