Savjet ministara danas je u Sarajevu, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donio Odluku o načinu sprovođenja ciljanih finansijskih sankcija Savjeta bezbjednosti UN u vezi sa finansiranjem terorizma i širenja oružja za masovno uništenje, čime je BiH ispunila FATF (međunarodno tijelo za kontrolu i sprečavanje pranja novca) preporuke i značajno poboljšala efikasnost u ovoj oblasti.

Odlukom, koja je donijeta tokom posjete Odbora eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma /Manival/ BiH iskazuje odlučnost za sprečavanje finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje, te unapređenja međunarodne saradnje u području bezbjednosne politike, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Navedenom odlukom utvrđuje se način sprovođenja ciljanih finansijskih sankcija povezanih s finansiranjem terorizma i širenja oružja za masovno uništenje u skladu sa odgovarajućim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, koje za cilj imaju sprečavanje i suzbijanje terorizma i finansiranje terorizma, te sprečavanje, prekidanje i suzbijanje finansiranja širenja oružja za masovno uništenje.

Savjet ministara usvojio je i Akcioni plan za implementaciju Strategije komuniciranja institucija BiH o procesu pristupanja BiH EU – od kandidatskog statusa do članstva za 2024. godinu, te informaciju Direkcije za evropske integracije BiH o pripremi prijedloga ovog akcionog plana na osnovu doprinosa 23 institucije BiH.

– Na sjednici je zadužena Direkcija za evropske integracije da u ime Savjeta ministara zatraži od njegovih institucija i tijela da se aktivnije uključe u pripremu prijedloga narednog akcionog plana i provođenje važećeg – ističe se u saopštenju.

Savjet ministara utvrdio je i uputiće Predsjedništvu BiH prijedlog odluke o ratifikaciji Međunarodnog sporazuma između BiH i EU o učešću BiH u programu “Građani, jednakost, prava i vrijednosti” od 2021. do 2027. godine.

Učešće u ovom programu održaće kontinuitet i omogućiti nastavak i jačanje uspostavljene saradnje u okviru ranijeg programa “Evropa za građane”, te doprinijeti razvijanju novih partnerstva sa evropskim građanima, koja u prvi plan stavljaju saradnju organizacija civilnog društva i lokalnih zajednica na kulturnom, sportskom i ekonomskom planu.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Porodica Tanasić iz Podnovlja 35 godina uspješno se bavi proizvodnjom šampinjona (VIDEO)
Naredni članakDonesena Odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu