Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su na istraživanom području Lopara, gdje postoje podaci o znatnom prisustvu litijuma, pronađene ogromne količine magnezijuma, čiju će eksploataciju Srpska apsolutno zaštititi u svom interesu.

Dodik je rekao da na ovom prostoru postoji 94 miliona tona rude magnezijuma, te da će na tom planu, ukoliko dođe do eksploatacije, biti pozvani najbolji stručnjaci da daju ekološke uslove.

– A nakon toga naš uslov biće da se napravi fabrika za preradu i da se zaposle naši ljudi, a prihod da se dijeli “al pari” ili što ravnopravnije što može pomoći u bržem donošenju investicionih odluka. Minimalno naše učešće biće 40 do 49 odsto radi što bržeg donošenja navedenih odluka – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da će se učešće dogovarati sa lokalnim zajednicama Srpske, jer je to republička i ne može biti imovina BiH.

– Nećemo dozvoliti da neko u Evropi ne poštuje ekološke standarde, izvlači rudu, tjera je na vagone i vozi na preradu, a da ostavi neke rupe. Neće moći, ta rupa mora biti sanirana i uređena u skladu sa ekološkim standardima. Ako nećete, nek ona stoji, ali vidimo veliki interes za to međunarodnih faktora – rekao je Dodik i dodao da na tom planu nipošto i nikada neće biti dopuštena centralizacija imovine na nivou BiH.

Dodik je rekao da se koncesije na ovom planu mogu davati samo partnerima koji imaju tržište i tehnologiju, te koji će zadovoljiti interese lokalnih zajednica.

DODIK: USTAVNIM PORETKOM DEFINISANO KOME PRIPADA IMOVINA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da postoji ustavni poredak kojim je jasno definisano kome pripada imovina i da se Zakon o sukcesiji odnosi na podjelu imovine bivše Јugoslavije.

– To se, prije svega, odnosi na imovinu koja je bila mimo prostora bivše Јugoslavije. Riječ je o objektima ambasada, konzulata, diplomatskih predstavništava, odmarališta i svega ostalog – rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Dodik je istakao da Amerikanci lažno tvrde da je ugovor o sukcesiji odredio kome pripada imovina.

– To nije moguće i nije tačno. Postoji ustavni poredak kojim je jasno utvrđeno kome pripada imovina. Oni misle da su siledžije koje mogu da nametnu sve, pa i ovo pitanje o čemu uporno govorimo – dodao je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakRedovna sjednica Narodne skupštine 6. marta
Naredni članakKaran: MUP Srpske – garant bezbjednosti predsjednika Dodika