Sarajevske stranke, umjesto ravnopravnog i partnerskog odnosa, opet guraju priču o “pravima najbrojnijeg naroda” da odlučuje o procesima u BiH. Svakim njihovim pokušajem da negiraju osnovne principe na kojima počiva ova državna zajednica, ubijaju i Bosnu i Hercegovinu, rekao je Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske.

– Opet imamo isti rasplet događaja. Svako ko prati politička dešavanja, može da dođe do istog zaključka – Amerikanci su opet odigrali svoje. “Trojka” se pokušala predstaviti kao nosilac promjena i konstruktivan partner, a u suštini su poslušnici koji ne mogu da iznesu i dovrše priču u vezi s ispunjavanjem reformi koje traži EU iz jednog prostog razloga – to se ne dopada Amerikancima – napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

I sad svi stojimo, navodi Dodik, zaglavljeni dok Amerikanci ne izmisle nešto novo što “trojka” može predstaviti kao svoje.

-I Holandija je ovih dana naročito aktivna. Ministar Konaković još aktivniji. Kada su na osnovu pisanija raznih portala i medija koji su u službi stranaca, a ne na osnovu stvarnih činjenica, podizane sankcije protiv zvaničnika Srpske, predstavnici Bošnjaka su likovali i sami pozivali da se to privede kraju, da se spriječi moje političko djelovanje i Srpska izoluje i da se dižu optužnice – kaže Dodik.

Ističe da je stvarni smisao svega toga bio disciplinovanje Srba.

– To je način na koji Amerika funkcioniše. Ako vas ne mogu kupiti, onda će vas uništiti. Јasna stvar. Danas kada pišu o njima, nije im baš svejedno, sad kažu to su laži. Јednakim žarom su komentarisali i dočekali podizanje optužnice protiv mene, a pitanje je kada će početi podizati optužnice i protiv njih.

Poručuje da BiH nema pravosuđe niti vladavinu prava.

– U ovakvoj nakaradnoj BiH se pita Amerika, a u Srpskoj se pita narod i predstavnici srpskog naroda vode politiku koja je u cilju zaštite srpskih interesa. Spremni smo za EU i to otvoreno pokazujemo konkretnim djelima, ali bez spremnosti druge strane nema ni evropskog puta – istakao je Dodik.

Navodi da su Bošnjaci pred najvažnijom odlukom i od njihove odluke zavisiće i sudbina BiH.

– Amerika ne može da donosi odluke umjesto izabranih predstavnika, niti Bošnjaci mogu da ostvare dominaciju o kojoj maštaju. Svi treba da prihvate jedino moguće rješenje koje obezbjeđuje mir i stabilnost u BiH, a to je dosljedna primjena Dejtonskog sporazuma. Bez toga neće biti ni BiH, a ni evropskog puta – poručio je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakTegeltija: SDA Bošnjacima nametnula okvir u kojem je kompromis sa Srbima i Hrvatima izdaja
Naredni članakVatromet u gradovima i opštinama Srpske povodom Dana državnosti Srbije