Dan državnosti Srbije, Sretenje, sutra će svečano biti obilježen u opštinama i gradovima Republike Srpske isticanjem zastava Srpske i Srbije i sinhronizovanim vatrometom.

Zastave Srbije i Republike Srpske biće istaknute na trgovima i ulicama, a sinhronizovani vatromet počeće u 20 sati 32 minuta i 11 sekundi, saopštilo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Prethodno je iz Kabineta predsjednika Republike Srpske saopšteno da su predsjednici Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić dogovorili sinhronizovani vatromet koji će sutra uveče biti upriličen u svim gradovima Republike Srpske, kao i u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Takođe, Palata Republike će tog dana u večernjim časovima biti osvijetljena u bojama zastave Srbije.

– Veliki je značaj i uloga zajedničkog obilježavanja svih važnih praznika u Republici Srpskoj i Srbiji, jer na taj način njegujemo srpski identitet – navedeno je iz Kabineta predsjednika Republike.

– Ovo je još jedna prilika za susret sa istinom o nama i našim mogućnostima, susret junaštva i pameti, plemenitosti, čovječnosti i ponosa. Ovo je i prilika da Srbiji kažemo hvala, za sve što čini za naš narod u u našoj Republici Srpskoj. Mi odlično znamo i pamtimo da je Republika Srbija kroz brojne projekte pomogla opštinama i gradovima u Republici Srpskoj, a i u političkom smislu predstavlja najsnažniji oslonac srpskom narodu ovdje – navodi se u pozivu Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji se pridružuje i podržava Savez opština i gradova Republike Srpske i u ovoj akciji poštovanja i zahvalnosti Republici Srbiji i u tom smislu naglašava stalnu potrebu jedinstva srpskog naroda, a posebno u ovom političkom trenutku kad su nam sabornost, njegovanje srpskog jezika i pisma, očuvanje vjere, kulture i tradicije najstabilniji osnov odbrane srpskih narodnih i državnih interesa.

Srbija 15. februara obilježava Sretenje – Dan državnosti, u znak sjećanja na 15. februar 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa i kada je 1835. godine donesen Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav Srbije.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: U nakaradnoj BiH se pita Amerika, a u Srpskoj narod i njeni predstavnici
Naredni članakNestorović: Srbi moraju živjeti u istoj državi (VIDEO)