Sve što je Kristijan Šmit uradio je nakaradno i sve što čini, čini na štetu zemlje koju predstavlja i naše percepcije o toj zemlji i njenoj vladi – rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ponovio da Šmit nema formalno imenovanje.

– Šmit je došao ovdje kao nelegalan i takav, kakav je, umišljen da iskreira situaciju globalne krivice Srpske kako bi završio za muslimane i preostale poslove i očekivanja, a to je da razvlasti Republiku Srpku od njene javne imovine i da to koncentriše na nivo BiH – rekao je Dodik.

On je istakao da Šmit pokušava da manipuliše, podsjećajući da Republika Srpska ne priznaje ni njega ni njegove odluke.

– Јa ne pratim šta on govori, ali znamo da žele da ga čuju u Sarajevu oni isti koju su za pravnu državu, a dozvolili su sebi da im se suspenduje Ustav da bi mogli da se poredaju tamo i to im je vrhunac demokratije i vladavine prava i svega onoga što je samo cinično i lažno – kaže Dodik.

Dodik kaže da mu je drago što je i opozicija u Srpskoj shvatila da Šmit nije visoki predstavnik.

– Ali, ono što smo mi upamtili je to da je ta opozicija tražila da se smijeni Milorad Dodik, da bi oni bili na vlasti. Ta njihova sinergija neće prestati, bez obzira što opozicija sada govori kako njega nema. U to ne treba vjerovati – poručio je Dodik.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, rekao je da “treba vjerovati političkoj opciji SNSD-a i koaliciji na vlasti”.

– Pokazali smo  da u teškim okolnostima nismo spremni ni milimetar da popustimo u odbrani Republike Srpske i njenih prava – rekao je Dodik.

On je naveo i da tema secesije nije bila na dnevnom redu.

– Nije ni danas. Nama je mirno razdruživanje na dnevnom redu. Ono polako ide, htio to neko da vidi ili ne. BiH nikad nije bila podjeljenija nego danas. Јednog dana će se to samo verifikovati. Treba samo imati strpljenja. Nikakva secesija. To znači, možda i rat. Mi to nećemo. Mi ćemo se polako razdružiti u BiH na miran način – rekao je Dodik.

Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakVišković: Dogovor poslodavaca i sindikata o najnižoj plati najbolje rješenje, nastaviti pregovore
Naredni članakDodik: Usvajanje budžeta u decembru, neće biti restrikcija na lična primanja