Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će budžet za narednu godinu biti usvojen u decembru, te da neće biti restrikcija nikakvih davanja kada je riječ o ličnim primanjima, platama i penzijama.

Dodik je napomenuo da će penzije morati da se usklade sa prosječnom platom koja u Republici Srpskoj nesumnjivo raste.

– Pokušaćemo da održimo ovaj nivo ekonomije, da našu likvidnost budžeta garantujemo kroz prilive koji će omogućiti da servisiramo sve naše obaveze i da održimo taj rejting koji je Republika Srpska pojačala – istakao je Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska svoj kreditni rejting povećala sa B na B plus, što ukazuje na rast.

Predsjednik Srpske je ukazao da podaci govore o stabilnosti ekonomije, te dodao da očekuje da će se to odraziti i na stabilnost na političkom planu.

Dodik je rekao da je Srpska politički i institucionalno stabilna i da nema izazova koji bi mogli ovo da ugroze, ističući da je postojeći bruto domaći proizvod od 14,5 do 15 milijardi KM.

– Globalna kretanja utiču na svijet i remete oblasti energetike i ekonomije, a sve se rezultuje na neke procese koji su važni za Srpsku, što znači da je ova godina bila prilično izazovna – rekao je Dodik za Alternativnu televiziju.

On je istakao da je Srpska, uprkos svemu što se dešava u svijetu i pričama da neće izdržati ovu godinu, finansijski stabilna i nisu smanjene plate, budžetske obaveze i sačuvan je rast bruto domaćeg proizvoda.

U Republici Srpskoj rasla je prosječna plata, a minimalna je jedna od najviših u regionu. Sve smo to sačuvali, a penzije su rasle u skladu sa zakonom u ovoj oblasti. Ostvarujemo investicioni ciklus koji je viši za 500 miliona KM nego ranije. Međutim, to nekima koji ovdje galame, ne znači ništa, nikada nisu razgovarali o činjenicama, nego samo o smjeni jednog čovjeka – naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska uvijek ima jasan odgovor na sva pitanja i izazove, što ju je i očuvalo.

Dodik je naglasio da će Srpska ovu godinu završiti u skladu sa planom i neće biti ekonomskih rezova, odnosno smanjenja.

On je dodao da je Srpska jedna od najmanje zaduženih u regionu od 30 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je daleko ispod propisanog nivoa EU od 60 odsto.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska će nastaviti da raste, bez obzira na usporenje ekonomija Zapada.

– Razgovaraćemo ovih dana sa privrednicima. Predviđen je dijalog socijalnih partnera koji nije u posljednjih nekoliko godina imao rezultata, ali sada želim da moj prijedlog o najnižoj plati bude polazna osnova za razgovore. Uvažiću sindikalne i stavove poslodavaca. Niko ne isključuje poslodavce, ali ima devijacija i ne može se reći da prigovori sindikata nisu tačni, odnosno da se dobit koristi za `crne isplate` kako bi se izbjeglo uplaćivanje doprinosa – rekao je Dodik.

On je naveo da u građenju sistema svi moraju biti odgovorni i da se mora imati svijest radnika i poslodavaca kada je riječ o isplati plata u kovertama.

Kada je riječ o stranim ulaganjima, Dodik je najavio u narednih nekoliko mjeseci otvaranje dvije fabrike u Laktašima, njemačke i slovenačke, gdje će biti ukupno zaposleno oko 1.300 radnika, ali je ukazao da u Srpskoj postoji problem nedostatka industrijskih radnika.

Dodik je najavio da će u Republici Srpskoj biti stvorene mogućnosti za presađivanje matičnih ćelija i da će to biti pokrenuto zajedno sa Srbijom i drugim prijateljima Srpske.

Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Sve što Šmit radi je nakaradno (VIDEO)
Naredni članakDodik: Za odbranu Srpske daću i posljednji atom snage