Republika Srpska i stavovi Republike Srpske uvijek će biti uvaženi u svemu, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nijedna odluka ne može se donijeti bez institucija Srpske i to je svima jasno, zato i dolaze ovakve reakcije, rekao je Dodik je za portal Banjaluka.net reagujući na izjavu ministra inostranih poslova Elmedina Konakovića u kojoj je rekao da “imamo problem u kontroli granica”, te da “entitet može pomagati u kontroli, ali onda kada to država dozvoli”.

– Republika Srpska želi da zakonski i na najfunkcionalniji način bude riješeno svako pitanje od važnosti za građane. U stvaranju takvog funkcionalnog ambijenta, polazimo od Ustava BiH, Dejtonskog sporazuma i to je jedina stvar koja je bitna. Nikakva naklapanja i populistički izleti kvazistručnjaka ne mogu da izmjene činjenice niti da budu iznad zakona – dodao je Dodik.

Ministar spoljnih poslova Elmedin Konaković najavio je da 13. novembra ponovno putuje u Brisel, na poziv visokog predstavnika EU-a za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja, a 27. novembra ima i sastanak u Barseloni, te da će imati priliku da čuje šta se sve traži od BiH.

Konaković je rekao da je priča o Fronteks-u prevažna, te da BiH ima problem u kontroli granica.

– Znate li da Republika Srpska sa MUP-om Republike Srpske značajno kontroliše granice BiH, jer je Granična policija devastirana, jer nema ljudi, jer je stalno na ispomoći MUP Srpske. Imamo faktičko stanje na terenu koje nam je ostavljeno u naslijeđe i moramo naći rješenje. Dakle, može. Entitet je dio BiH. Može kada država to dozvoli, a ne da to entitet uslovi – naglasio je Konaković.

Po njegovim riječima, priča o Fronteks-u je kompleksna, nju vodi državna institucija, biće donesena na Savjetu ministara BiH, “a mi procjenjujemo kada ćemo, po potrebi, eventualno angažovati i entitetske bezbjednosne agencije”.

Foto: www.gov.spb.ru

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Prave namjere tzv. probosanskog bloka – građanska BiH uz dominaciju Bošnjaka
Naredni članakKaran: Šmit je obični građanin; Ono što radi predstavlja negaciju BiH (VIDEO)