Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin odlično razumije poziciju srpskog naroda i Rusija podržava dogovor u BiH što je i naša politika, istakao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Dodik izrazio je zahvalnost za stav predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina prema srpskom narodu iznesenog u razgovoru sa američkim novinarom Takerom Karlsonom,

Dodi je naveo da krajem ovog mjeseca putuje u Rusiju, Bjelorusiju i Tursku gdje će razgovarati sa brojnim zvaničnicima.

– Krajem mjeseca putujem u Rusiju, a prije toga ću boraviti u Minsku. Početkom marta odlazim u Antaliju gdje se održava veliki ekonomski forum čiji je pokrovitelj predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Vjerujem da ću imati priliku da se sastanem s njim kao i s mnogim predsjednicima koji dolaze na taj ekonomski forum – rekao je Dodik.

U martu u Republiku Srpsku dolazi i premijer Mađarske Viktor Orban, kaže Dodik, i najavljuje da će u narednom periodu posjetiti nekoliko evropskih država i razgovarati sa liderima tih zemalja.

Kada je riječ o Rusiji, Dodik je uvjeren da predsjednik Vladimir Putin ne doprinosi eskalaciji sukoba, a u Ukrajini želi da zaštiti narod i spriječi negativne posljedice djelovanja Zapada prema Rusiji i ruskom narodu.

– Ovo nije sukob ukrajinskog i ruskog naroda. Meni je žao zbog toga. Zapad želi da disciplinuje sve ovdje, da nas pridobije da uvodimo sankcije Rusiji. Vidljivo je da oni ne mogu da slome Rusiju na taj način – naveo je Dodik.

Dodik je rekao da predsjednik Ruske Federacije poštuje druge narode i štiti svoju državu.

– Mogli smo da vidimo da predsjednik Putin vodi računa o svojoj državi. Zapad je smatrao da ima pravo na tihi način okupirati Ukrajinu, i da Rusija nema pravo braniti 15 miliona Rusa na tom području – ukazao je Dodik.

On je mišljenja da Zapad želi da pritiskom na Rusku Federaciju doprinese njenom raspadu i da stvori nekoliko zemalja koje bi bile lagan plijen.

– To je jasno i predsjedniku Putinu ali je jasno i nama. Јasno je čitavom svijetu da je to bila prvobitna namjera. Zato se Rusija, što ste mogli i da vidite, povlačila u brojnim situacijama da ne bi izazvala konflikt, a bila je sada pritjerana uza zid i morala je da reaguje – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je Putin ignorisan u zapadnim medijima i da je pravljena slika o njemu kao da je prijetnja cijelom svijetu.

Foto: srna.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Partije u vlasti na nivou BiH žele dogovor, dok iz Ambasade SAD stižu prijetnje (VIDEO)
Naredni članakRuska gazeta o upozorenjima na mogući atentat na Milorada Dodika