Sarajevo se, kao i prije 110 godina nakon atentata na austrijskog prijestolonasljednika, nadvojvodu Franca Ferdinanda, ponovo pojavilo u svjetskim vijestima. Povod za to bila su upozorenja srpskih političara o predstojećem pokušaju atentata na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je sprečavao Anglosaksonce da pretvore BiH u centralizovanu državu i počnu da pljačkaju njene resurse, piše Ruska gazeta.

Tako je poslanik u PS BiH Sanja Vulić, pozivajući se na informacije Ambasade SAD u toj zemlji, ukazala da je u blizini zgrade Suda BiH, u koju predsjednik Srpske redovno dolazi da svjedoči u okviru političkog gonjenja protiv njega, posječeno grmlje za bolji snajperski pogled.

Ruska gazeta pokušala je da shvati trenutnu situaciju u BiH i zamolila je istaknute balkanske stručnjake da govore o realnosti prijetnji po život Milorada Dodika.

Direktor Centra za humanitarno pravo i antiterorizam BiH DŽevad Galijašević napomenuo je da iako je američka Ambasada u Sarajevu pokušala da ospori podatke Sanje Vulić, ipak je očigledno da je život predsjednika Republike Srpske u ozbiljnoj opasnosti.

– Diplomate iz Sjedinjenih Država, tokom neformalnih susreta sa uticajnim poslanicima i političarima iz Republike Srpske, nastavljaju da sukobljavaju Bošnjake i Srbe jedni protiv drugih, gurajući ih ka međureligijskoj i međunacionalnoj konfrontaciji. Amerikanci sebi stvaraju alibi i skidaju sa sebe odgovornost za ono što su ovdje planirali. Potencijalna lokacija pokušaja atentata na predsjednika Republike Srpske je blizina zgrade Suda BiH, gdje je izvođenje službene dužnosti MUP-a Srpske objektivno otežano. Stoga moramo zamoliti Dodika da se tamo ne pojavljuje, kao i da prekine ovo besmisleno suđenje protiv njega – rekao je Galijašević.

Stevan Gajić, istraživač Instituta za evropske studije iz Beograda, podsjetio je da je Milorad Dodik lično govorio o njemu poznatim destruktivnim planovima Velike Britanije.

– Ovo me ne čudi, jer su upravo Britanci 2015. godine u Savjetu bezbjednosti UN promovisali rezoluciju o Srebrenici kako bi demonizovali Srbe i smatrali ih odgovornim za genocid nad Bošnjacima. Onda je ovaj plan propao zahvaljujući naporima Rusije. Tada je London u više navrata neuspješno pokušavao da destabilizuje situaciju u Republici Srpskoj. Stoga informacije o pokušaju atentata na predsjednika Republike Srpske treba shvatiti veoma ozbiljno  – naglasio je analitičar.

Zašto se Milorad Dodik nije dopao SAD i Velikoj Britaniji?

Doktor istorijskih nauka, inostrani član Srpske akademije nauka i umjetnosti i senator Republike Srpske Elena Guskova naglasila je da Milorad Dodik pokazuje lik poštenog i nezavisnog političara, otkriva upravo ono srpsko jezgro od kojeg su se toliko bojali u Vašingtonu i Londonu kada su pokušali da rasparčaju srpski prostor, da ga uskrate narodu u pravu i budućnosti, da spriječe zbližavanje sa Rusijom.

– Republika Srpska već sasvim očigledno postaje centar srpstva na Balkanu. Takav objedinjavajući princip danas nije vidljiv u Beogradu, niti je vidljiv na drugim mjestima. Ali zahvaljujući unutrašnjoj i spoljnoj politici Milorada Dodika Banjaluka se danas može nazvati centrom brige o Srbima u drugim regionima Balkana. I sama sam gledala kako Milorad Dodik poziva Srbe iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Albanije na proslavu Dana Republike Srpske 9. januara. To sugeriše da mu je veoma stalo do jedinstva srpskog kulturnog i duhovnog prostora na Balkanu – navela je Guskova.

Sličnu tačku gledišta dijeli i predsjednica MIRNAS-a, profesorka Katedre za uporedne političke nauke MGIMO Ministarstva inostranih poslova Rusije, doktorka političkih nauka Elena Ponomarjova.

– Milorad Dodik je jedan od rijetkih političara koji je iskreno privržen Ruskoj Federaciji i lično je podržavao Vladimira Putina u svim situacijama. Lider Srba, koji je branio svoju državnost sa oružjem u ruci, sada se našao u veoma teškoj situaciji pokušavaju da mu privuku krivičnu odgovornost za nepoštovanje ispolitizovanih odluka koje iskrivljuju istorijsku istinu takozvanog visokog predstavnika Kristijana Šmita, čiju kandidaturu za ovu funkciju nije odobrio Savjet bezbjednost UN. Istorija uči da ne možete napustiti svoje saveznike. Za njih se morate boriti – zaključila je Ponomarjova.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Putin odlično razumije poziciju srpskog naroda; Rusija podržava dogovor u BiH (VIDEO)
Naredni članakDodik: Ako Šmit nešto nametne, SNSD će istupiti iz usvajanja dokumenata važnih za evropski put (VIDEO)