Predstavnici svih partija koje su u vlasti na nivou BiH juče su pokazali da su ozbiljni i da žele rješenja i dogovor. Imali smo korektan sastanak koji obećava da BiH može da očekuje uskoro otvaranje pregovora s EU, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Republika Srpska i Federacija napravile su ogroman napredak po pitanju sprovođenja potrebnih reformi i dobro je čuti da su ti naši napori prepoznati u EU, ali ono što je opasno su lažna obećanja. Umorili smo se od slušanja priča o tome kako smo tako blizu, a tako daleko – poruči je Dodik.

Istakao je da očekuju otvoren i iskren pristup i tačan datum.

Podsjetio je da su predstavnici iz EU jasno poručili da podržavaju dogovor domaćih lidera.

– I to je njihov stav koji slušamo duže vrijeme – kaže Dodik.

Ističe da istovremeno iz američke Ambasade svakodnevno stižu prijetnje i poruke koje su u suprotnosti s onim porukama koje stižu iz EU.

– Nije slučajno da je upravo pred održavanje jučerašnjeg sastanka predstavnika stranaka američki ambasador svojim istupom nastojao da obesmisli i poništi izjavu gospođe Ajhorst, koja je jasno poručila da se u Evropi zalažu za domaća rješenja i dogovor. Osokoljen O’Brajanom i njegovom prinudnom podrškom, nepoželjni ambasador SAD u BiH, koji je svojim kriminalnim aktivnostima i nediplomatskim ponašanjem narušio ponovo obnovljene odnose između naroda, nastavio je da prijeti i izdaje naredbe gdje bi trebalo da bude sjedište apelacionog suda. Јasno je da je O’Brajan bio primoran da dođe ovdje i pegla nered koji je napravio Marfi. Zamislite kako bi izgledalo da jedna zemlja prizna da je poslala totalnog nesposobnjakovića, koji je pri tome i kriminalac i umiješan u tešku korupciju u zemlji u koju je poslat – izjavio je Dodik.

Dodik je kritikovao i ponašanje ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija.

– Јavno i besramno, Marfi tvrdi i da su prošle godine bili “jako povezani i radili s pravosudnim institucijama, sudijama, tužiocima, agencijama za sprovođenje zakona” da bi poboljšali njihove “kapacitete” i još dodaje da se rade stvari “koje se ne vide”, koje javnost ne vidi, ali su za njih važne. Koje su to stvari i čime se plaćenička administracija Marfija u Sarajevu bavila, svima je poznato. Uspjeli su da nađu podobne sudije koje će da sude u jednom od najskandaloznijih montiranih procesa u istoriji – naveo je Dodik.

Kaže da su Amerikanci upregli sve resurse i sve kapacitete da bi ponizili instituciju predsjednika.

– To su te stvari koje javnost zna. Svi to znaju, a Marfi, koji je dobro podmazan da radi to što radi i šuruje s muslimanima, krije kao zmija noge. Taj skandal morao je da pegla i O’Brajan u Sarajevu još sramnijim izjavama. Našli su se u živom blatu iz koga se ne može izaći i sada svi trpimo zbog toga, a narodi u BiH trpe najviše – naveo je Dodik.

Ponovio je da je Republika Srpska za evropski put, za saradnju sa svima, i sa SAD, i čeka trenutak kada će se ta zemlja odreći zvaničnika koji su napravili haos u BiH.

– Taj dan će uskoro doći – zaključio je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakVišković: Projekat solarnih panela od velikog interesa za Republiku Srpsku (FOTO)
Naredni članakDodik: Putin odlično razumije poziciju srpskog naroda; Rusija podržava dogovor u BiH (VIDEO)