Priča o promjeni Ustava BiH očigledno usmjerena da se sruši svaki mogući dogovor i da predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković zna da od toga nema ništa, poručio je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je naveo da Konaković savršeno dobro zna da njegovi Bošnjaci, muslimani, ne žele da promijene Ustav u tom dijelu.

– Ni mi ne bi mogli da pristanemo na promjenu Ustava koja bi promijenila karakter odnosa u BiH i ugrozila konstitutivnost naroda, kao i postojanje same BiH. On zna da od toga nema ništa, ali hoće da posredno sruši inicijativu koju je predložio lider HDZ-a Dragan Čović u vezi sa izmjenom Izbornog zakona kako smo se i dogovorili – rekao je Dodik i dodao da podržava ono što je predložio Čović u dijelu koji se odnosi na izbor člana Predsjedništva u Federaciji BiH, a to znači Bošnjaka i Hrvata.

To uvijek, kaže Dodik, bio njihov dogovor, kao i da je bio svjedok kada je upravo tako i dogovoreno.

– Konaković vjerovatno sada želi da se izvuče kroz priču o Ustavu, zna da od toga nema ništa – ocijenio je Dodik.

On smatra i da je jučerašnji boravak evropske delegacije doživio debakl kroz činjenicu da hrvatski premijer Andrej Plenković nije otišao u Predsjedništvo čime je zaobišao jednu od najvažnijih dejtonskih institucija i skrenuo pažnju na nešto što Evropa ne želi, a to je BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Prema njegovim riječima, Evropa to ne želi da sluša već želi da je pretvori u neku građansku zemlju, a ovim potrezom Plenković je rekao da uvažava konstitutivnost.

Dodik je dodao da se zato pojavljuju Majkl Marfi, Konaković i drugi koji bi trebalo da saniraju taj neuspješan dan koji gotovo ništa nije donio.

– Ništa bolje ne stojimo niti razumijemo u BiH osim floskula, načela, pozivanja na neku daleku budućnost koju još niko nije ni spoznao, a ne znamo ni šta će biti iduće godine – zaključio je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik poručio Marfiju: Saberite se!
Naredni članakVišković: Proces protiv Dodika vode ambasade, a zna se i koje (VIDEO)