Proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH zbog navodnog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika je proces koji protiv njega vode ambasade, a zna se i koje i ko to radi, rekao je premijer Srpske Radovan Višković u emisiji Telering.

– Zna se ko upravlja pravosuđem BiH i to nije više nikakva tajna – poručio je Višković.

Naveo je da mu je, iako je cijelo vrijeme u toku suđenja bio prisutan u sudnici, teško objasniti kako se tamo ponašaju sudije i šta rade.

– Vjerujte mi da dolazi sudija koji daje sebi pravo da na volševan način tumači medicinsku dokumentaciju gospodina Lukića. On na to nema pravo. Samo vještak medicinske struke može da tumači medicinsku dokumentaciju. Isto tako, razdvaja postupak samovoljno – rekao je premijer.

Naglasio je da na razdvajanje postupka nema pravo, i da su to sada dva, a ne jedan predmet.

– Očito je da se nekome žuri, da neko drugi vuče konce i to se vidi i po samom sudiji. I on je rekao bih zatečen situacijom. Vidi se po izrazu njegovog lica da radi neke stvari mimo i svoje savjesti i mimo pravnih normi. Meni ga dođe žao, jer je doveden čovjek koji ubrzo ide u penziju, a čitav život je proveo u pravosuđu, i sad pred kraj njegove karijere ga tako omaložavaju i ucjenjuje da on mora da radi stvari i mimo pravnih normi, struke, znanja, a siguran sam i ubjeđenja – poručio je Višković.

Istakao je da bi volio da se nađe predmet sličan ovome.

– Vi procesuirate čovjeka bez obzira kako se on zove u datom trenutku. On je predsjednik Republike Srpske, zato što je on radio svoj posao u skladu sa Ustavom i Zakonom. Šta je on uradio da ga vi procesuirate i koja je njegova krivica – pita Višković i dodaje “zašto se neko ne upita koliko ima odluka Ustavnog suda BiH u drugom entitetu, koje se ne provode godinama? Јe li iko zbog toga pozvan na odgovornost i zašto nije.

Naglašava da je upravo to samo odgovor da je ovo politički montiran proces.

– Kad hoćete vladavinu prava i zakona onda to pravo, zakoni i institucija treba da bude prema svima jednaka. Zakon mora da bude za sve isti – poručio je Viškovć.

Podsjetio je da je odluku upravo donijela Narodna skupština Republike Srpske da ne poštuje odluke Šmita.

– A, Dodiku kao predsjedniku se stavlja na teret i vodi proces jer je potpisao odluku Narodne skuptštine. Da je nije potpisao njemu je po zakonima Srpske zaprijećena kazna zatvora od pet do 12 godina – rekao je premijer.

Istakao je da je predsjednik Srpske dužan da potpiše ukaz o proglašenju zakona koje je donijela NSRS u protivnom uz obrazloženje mora da vrati ponovo NSRS, i ako to NSRS ponovo potvrdi onda se to objavljuje bez njegovog ukaza, ili da uvaži njegovo obrazloženje.

– U ovom slučaju ništa od toga se nije desilo. Žao mi je što u drugom entitetu postoje ljudi, koji smatraju da ovo treba da se radi na ovakav način. Budućnost BiH se ne gradi na ovakav način. Budućnost BiH se gradi na način, kao što je bio sastanak u Laktašima na kojem sam bio prisutan – poručio je Višković.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Priča o promjeni Ustava usmjerena da se sruši svaki dogovor (VIDEO)
Naredni članakVišković: U Laktašima postignut apsolutni konsenzus; Marfi samo nanio štetu