Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas sa predstavnicima preduzeća “Etmaks” Banjaluka, i njihovim partnerima predstavnicima kompanija “Fronius” i “Kjusels”.

U organizaciji pomenutih kompanija u Banjaluci je u toku događaj posvećen obnovljivim izvorima energije „Balkan Solar samit“.

Na sastanku je razgovarano o potencijalnim projektima u energetskom sektoru s naglaskom na projekat solarnih panela za stanovništvo u Republici Srspkoj.

Višković je istakao da je pomenuti projekat od velikog interesa za Republiku Srpsku, da će dobiti podršku Vlade ali da je neophodno projekat učiniti transparetnim i dostpunim svakom građanininu u svakom dijelu Republike Srpske, koji iskaže zaintresovanost za ovaj projekat za proizvodnju i snadbijevanje električnom energijom na ovaj način.

Takođe, istakao je Višković da po pitanju relaizacije ovakvog projekata važno i neophodno je obezbijediti tehničke uslove, kao i učiniti transpartenim sve informacije potrebne stanovništvu, a među kojima su primjera radi sa kima se potpisuju ugovori, koje količine, po kojoj cijeni, održavanje i servisiranje.

Projekat je od izizetne važnosti za građane Republike Srpske i svi trebaju imati jasne informacije.

Takođe, Višković je ukazao na potrebu da pored ozbijeđenih tehničkih uslova, transparetnosti ugovora cijena i svega što građane treba i može interesovati po pitanju projekta neophodno je uraditi detaljnu analizu prirodnih raspoloživih potencijala i karakteristika određenih područja u Republici Srpskoj.

Siniša Maksimović, generalni direktor kompanije “Etmaks” Banjaluka istakao je da je riječ o kompaniji koja želi da ulaže i da se razvija u svojoj zemlji, sa svojim domaćim ljudksim resursima inžinjerima i da su do sada kroz realizaciju projekata pokazali stručnost i znanje što im je obezbijedilo prepoznatljivost u regionu.

Maksimović je istakao da u kompaniji “Etmaks” mnogo pažnje truda stručnog i operativnog znanja zajedno sa partnerima ulažu u razvoj ovog projekata i da kompanija ima cilj i viziju realizovati razvojne projekte za dobrobit građana i Republike Srpske.

U saradnji sa partnerima maksimalno se anliziraju, razrađuje dio po dio projekta, kako bi sve bilo na zavidnom tehničkom i operativnom nivou prilikom primjene solarnih panela na objektima građana, rekao je Maksimović i najavio da će u skorije vrijeme na nekoliko objekata započeti relizacija projekta kako bi se stekao uvid u značaj i važnost i kompleksnost projekata solarnih panela i postale jasnije koristi i efekti i razvojne šanse koje sa sobom nosi.

Istaknuto je da realizacija ovako značajnog projekta nosi izazove i još mnogo konkrtenih tehničkih, organizacijskih, zakonodavnih poslova ali da je maksimalna opredjeljnost svih starna da se da maksimum i da ovaj projekat od nacionalne važnosti za Republiku Srpsku bude proveden na najefikasniji i najbolji način na obostrano zadovoljstvo korisnika i energetskog sektora, kao jednog od najvećeg razvojnog resursa u Republici Srpskoj.

Foto: Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakKošarac: Srpska neće dozvoliti da Sarajevo ugrozi Dodikovu bezbjednost
Naredni članakDodik: Partije u vlasti na nivou BiH žele dogovor, dok iz Ambasade SAD stižu prijetnje (VIDEO)