Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije moguće povući konkretnu paralelu između rata u Ukrajini i situacije na Kosovu i Metohiji.

– Mislim da će ovaj rat imati velike posljedice za sve narode koji tamo žive, ali se, s druge strane, ne može porediti sa Kosovom. Prvo zbog toga što tamo nikada nije bilo referenduma. Druga stvar, tamo su uvijek poštovana prava Srba – rekao je Dodik za “Glas Evrope”.

Govoreći o pitanju Kosova i Metohije, Dodik je podsjetio da Evropa govori predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da prizna samoproglašeno Kosovo kao odvojenu državu, ali da Vučić govori da se to neće dogoditi.

Dodik je naglasio da će Republika Srpska, u svakom slučaju, “biti tamo gdje je i Srbija”.

Na pitanje da li postoji ozlojeđenost zbog toga što Rusija gotovo da nije učestvovala u ratu niti je pružila bilo kakvu pomoć tokom NATO agresije na Јugoslaviju 1999. godine, Dodik je naglasio da nema takvog osjećaja među Srbima, jer su bili svjesni kroz šta je Rusija prolazila nakon raspada Sovjetskog Saveza.

– Sa strukturalne tačke gledišta, Rusija nije imala potencijal. Postojala je želja da se interveniše, ali u to vrijeme to nije bilo moguće. Ruske vlasti su oduvijek podržavale srpski narod, ali nisu imale dovoljan kapacitet da nam pomognu – napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbi su veoma cijenili postupak Rusije kada je Velika Britanija u Savjetu bezbjednosti UN pokušala da nametne rezoluciju u kojoj bi se srpski narod okarakterisao kao “genocidan”, dok u isto vrijeme takva rezolucija nije bila usvojena protiv njemačkog naroda.

– Rusija je stavila veto i deklaracija protiv Srba nije usvojena – podsjetio je Dodik.

Govoreći o situaciji u Ukrajini i poređenju sa pitanjem Kosova i Metohije, Dodik je naveo da su komunističke vlasti administrativnim odlukama oduvijek anektirale dijelove Rusije za Ukrajinu.

– /Bivši premijer Sovjetskog saveza Nikita/ Hruščev je anektirao Krim, gdje su živjeli Rusi. /Osnivač prve Komunističke partije Vladimir/ Lenjin je učinio isto kada je anektirao ruske teritorije u koris Ukrajine. Znamo i da su se, tokom Drugog svjetskog rata, Ukrajinci koji su živjeli na istorijskim teritorijama Ukrajine pridružili fašističkim organizacijama – podsjetio je Dodik.

– Međutim, mi, Republika Srpska, imamo bratske odnose i sa Ukrajincima i sa Rusima. Tu ne pravimo razliku. Vjerujem da je trenutni rat nepotreban, ali je Zapad, svojim postupcima, uvukao Ukrajinu i Rusiju u ovaj sukob. Čak je i /bivši kancelar Rajha Oto fon/ Bizmark pisao o tome da je neophodno da se izazove rat između Ukrajine i Rusije, kako bi se potpuno oslabila i uništila Ruska Federacija. O tome je govorio i /poljsko-američki politikolog i geostrateg Zbignjev/ Brežinski – istakao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je bivši njemački kancelar Angela Merkel, koja je bila na vlasti u Njemačkoj kada je potpisan Minski protokol, izjavila da su ti sporazumi potpisani kako bi se dobilo na vremenu, da bi Zapad mogao da se konsoliduje i bude još snažniji protiv Rusije.

– Ne mogu da budem vidovit i kažem šta će se dogoditi sa tim teritorijama. Šta bi trebalo da bude dio Rusije, a šta ne. Vidjećemo – zaključio je Dodik.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakOstojić: Vandalski čin u Zenici neće spriječiti Srbe da slave Dan Republike
Naredni članakDodik: Naša poruka za njihovu mržnju je ljubav; Srpska predstavlja slobodu