Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Ustavni sud BiH – inkvizicijski za Srbe i Srpsku, koja više ne želi da mu daje legitimitet i neće dati dvojicu legalno izabranih sudija putem Narodne skupštine sve dok ne bude donesen zakon o tom sudu i dok iz njega ne budu eliminisani stranci.

Dodik je istakao da je stav Republike Srpske da je Ustavni sud BiH zloupotrijebljen jer u njemu sjede trojica stranaca i dvojica muslimana koji donose odluke protiv Srba i Republike Srpske.

– Nećemo da učestvujemo u tome i da damo legitimitet – rekao je Dodik.

Komentarišući da je najavljena mogućnost intervencije međunarodne zajednice budući da će u januaru Ustavni sud BiH ostati bez sudije iz Republike Srpske, Dodik je upitao kako će intervenisati?

– U Ustavu piše da Republika Srpska bira dvoje sudija. Od nas se traži da mi kao popunimo Ustavni sud, da bi tamo naše sudije bile marginalna manjina, uvijek preglasana – rekao je Dodik za BHT jedan.

On je podsjetio da je kao predsjednik Republike ovlašten za predlaganje tih sudija Narodnoj skupštini, koja ih bira i tek nakon toga oni postaju sudije Ustavnog suda.

– Oni su taj Ustavni sud napravili inkvizicijskim sudom za Srbe i Republiku Srpsku i mi više ne želimo da damo legitimitet tako nečemu. Da li će oni sada opet tog lažnog Šmita iskoristiti pa staviti neku dvojicu, Mirka Pejanovića i nekog Miru Lazovića u Sud – ne mijenja stvar, jer oni nisu izabrani u skladu sa Ustavom – rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da treba voditi računa o tome da se poštuje Ustav.

– Naše ustavno pravo je da, ako imamo mogućnost da biramo, onda imamo mogućnost i da ne biramo, to je sasvim logično – naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je predlagao da izbor šest sudija, kako je predviđeno – dva iz Republike Srpske i četiri iz Federacije BiH, ostane na nivou kako je to predviđeno, a da trojicu zamjenskih za strance bira Parlamentarna skupština BiH.

– Moram da kažem da sam vidio ushićenje kod nekih evropskih predstavnika kad sam to predložio, jer to nisu očekivali. Istog trena su muslimani rekli da to ne prihvataju. Zašto? Zato što imaju strance servilne, koji im čine većinu sa dva muslimana i oni uživaju u tome kako oni ovdje nama oduzimaju nadležnosti, ukidaju nam Dan Republike, grb, ovo-ono… sutra će ukinuti čitav jedan narod – upozorio je Dodik.

Dodik: Muslimanski tužioci i sudije učestvuju u lakrdiji

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne postoji zemlja u kojoj se odlukom može propisati krivično djelo, te da samo muslimani pravnici u BiH to mogu prihvatiti zato što je usmjereno protiv Srba, kao što je u političkom sudskom procesu protiv njega i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita.

– Zato su to muslimani tužioci, sudije prihvatili, da učestvuju u toj lakrdiji – rekao je Dodik.

On je naveo da su 500 godina Srbi gledali sistem kadija te tuži, kadija ti sudi, te naglasio da Republika Srpska zna šta će poslije ovog političkog sudskog procesa.

– Mi hoćemo da vidimo da li je taj Sud sposoban da odbrani pravo i da imamo korektan odnos prema njemu, pa time i prema BiH, ili je to sud egzekucije u kojem se sprovodi jedna politička volja, odnosno muslimanska – rekao je Dodik večeras za BHT1.

On je ponovio da Šmit nije nelegalan samo za Republiku Srpsku, već i za Savjet bezbjednosti UN koji je trebalo da ga proglasi za visokog predstavnika.

– Savjet bezbjednosti UN to nije uradio i zato Republika Srpska kaže Šmit je lažan, dok muslimani kažu – on je Bogom dan. E, to njima Bogom dan, će im se o glavu obiti jer neće imati BiH koju žele. Ako iz “Trojke” misle da je u redu da nepostojeći visoki predstavnik treba da nameće zakone, onda se mi ne razumijemo – poručio je Dodik.

On je rekao da BiH u političkom smislu određuju on, kao lider SNSD-a, predsjednik HDZ-a Dragan Čović i trenutno “Trojka”, u kojoj, kako je naveo, dvije političke partije nemaju nikakvu snagu.

– Više ja imam glasova u opštinama gdje gubim, nego oni ukupno na nivou BiH – rekao je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Narod ne da 9. januar
Naredni članakVREMENSKA PROGNOZA: U ponedjeljak i do 18 stepeni Celzijusovih