Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je večeras da narod ne da 9. januar i da niko ne može određivati kada je rođena Republika jer Srpska zna kada je stvorena.

– Ne možete nam sve skrnaviti, a da mi imamo pozitivan odnos… Usput nam nameću 1. mart, koji nije dan državnosti, ili neki 25. novembar. Što to rade? Mi njima ne sporimo, neka slave šta hoće, ali ne znam što oni nama spore i još nam nameću svoje – rekao je Dodik za BHT jedan.

Dodik je rekao da svako proslavlja svoje gdje hoće, a Srbe neka puste na miru.

Osvrćući se na prijetnje Kristijana Šmita vezane za proslavu Devetog januara, Dodik je rekao da je Šmit ušao u BiH kao lažni visoki predstavnik jer nema potvrdu od Savjeta bezbjednosti UN i da će, pošto se lažno predstavlja, “onog trenutka kad se stvore okolnosti i kad se pojavi u Republici Srpskoj – biti deportovan”.

– Stalno nešto prijeti. Deveti januar je Dan Republike, javno usvojen i od vlasti i od opozicije i od naroda – napomenuo je Dodik.

Šmit je ranije rekao da je proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske “jasan i direktan propust u sprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika”, te dodao da nepoštovanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: BiH ide u raspad, Srpska ima sve odluke potrebne za samostalnost
Naredni članakDodik: Ne damo legitimitet inkvicizijskom sudu za Srpsku