Strane sudije u Ustavnom sudu BiH pitanje je koje ne može izdržati nijedna suverena zemlja i da Srbi neće ući u taj sud dok se ne riješi pitanje stranaca, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je dodao da izjava predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića da još nije došlo vrijeme da se to stanje mijenja, samo dokaz o uspostavljenom kolonijalizmu u BiH.

– Konaković to želi jer njemu to odgovara i jer su 99 odsto odluka, koje je donio Ustavni sud, bile protiv Republike Srpske. On mora da zna da Srbi neće ući u Ustavni sud BiH dok se ne riješi pitanje stranih sudija. Pa ćemo vidjeti – saopštio je Dodik.

Kako Dodik ističe, svako ko drži do sebe trebao bi se oslobiti takve vrste tutorstva.

Ovom prilikom Dodik je ukazao da drugi žele da Republika Srpska ispunjava agende i želje drugih, i to na svoju štetu, te dodao da političkom Sarajevu nikada neće biti vrijeme da strane sudije napuste BiH jer nisu ispunili svoje političke ciljeve.

– Njima nikada nije vrijeme. Kada bi eliminisali Republiku Srpsku i kada bi nestalo bilo kakvog identiteta, osim muslimanskog, onda bi bilo vrijeme. Neka nastavi da radi tako. Simpatično je to što govori Konaković. Imaće i on da odgovara na neka druga pitanja – ističe Dodik.

Navodi da su ranije odluke na štetu Republike Srpske donosili visoki predstavnici, a da to sada čini Ustavni sud BiH, iako su jasne odredbe Ustava koji govore o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda.

– Sada neće dobiti dvojicu sudija pa neka govore da je to legalno. U ovoj zemlji je sve nakaradno, pa može biti i to. Sve je nakaradno, i trojica sudija i priča o tome da bez jednog konstitutivnog naroda odlučuju – istakao je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakCvijanović: Srpska svim narodima u BiH želi mir i stabilnost
Naredni članakDodik o stanarskim pravima u FBiH : Pokušaj legalizacije pljačke i otimačine (VIDEO)