Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas da nacrti zakona koje je usvojila federalna Vlada o stanarskim pravima predstavljaju pokušaje da se legalizuje otimačina i pljačka, jer se samo Srbima u Sarajevu ne dozvoljava povratak vojnih stanova koji nikada nisu ni vraćeni, što predstavlja antisrpsku politiku.

– U Republici Srpskoj to pitanje je davno regulisano i ti stanovi su vraćeni i stavljeni su u funkciju da budu korišteni kao imovina, što u bivšoj Јugoslaviji nije bilo urađeno. Bilo je i u Banjaluci Bošnjaka vojnih lica kojima su vraćeni stanovi – rekao je Dodik.

On je konstatovao da su Srbi u Sarajevu ostavili vrijednosti više od 80 milijardi KM stanova, kuća, trotoara, bolnica, cesta, tramvajskih šina i svega drugoga u čemu su Srbi učestvovali.

Dodik je istakao da su u međuvremenu stanovi i kuće Srba u Sarajevu kupovani jeftino, ispod bilo kakave tržišne vrijednosti, pa se, ako je nešto vrijedilo 100.000 KM, prodavalo i po 10.000 KM, dodajući da toga bilo je i na prostoru Srpske ali u daleko manjem obimu.

Prema njegovim rječima, u Sarajevu 15 godina nije bio izgrađen nijedan novi stan, zato što su Srbi, istjerani iz Sarajeva, napustili svoje stanove i kuće i nije bilo ni potrebe za gradnjom.

– Federacija, ako je i na čemu zasnovana, onda je to na otimačini srpske imovine i srpskih prava, dok Republika Srpska nikom ništa nije otela. U Srpskoj je vraćeno 99 odsto imovine, dok je vrlo mali ostatak na sudovima. Mi smo tu priču oko imovine završili i idemo dalje – naveo je Dodik.

Foto: predsjednikrs.net/Dona Katušić/rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Bez Srba u Ustavnom sudu BiH dok ne odu stranci (VIDEO)
Naredni članakGoganović: Novi generali stupaju na dužnost 1. februara