Pomoćnik komandira Policijske stanice Doboj jedan Aleksandar Vuković danas je učenicima dobojske Tehničke škole održao predavanje o opasnostima koje mogu nastati nestručnom upotrebom vatrenog oružja ili minsko-eksplozivnih sredstava u okviru kampanje “Oružje ne štiti, oružje ubija” koju realizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske tokom maja i juna.

Vuković je podsjetio da je u Derventi 2021. godine evidentirano da je desetogodišnjak poginuo kada je aktivirao nelegalno minsko-eksplozivno sredstvo.

On je naveo da je tokom četiri mjeseca ove godine evidentirano po 10 krivičnih djela nezakonita proizvodnja i promet oružja i minsko-eksplozivnih sredstava i prekršaja iz oblasti Zakona o oružju i municiji, te pet prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru u kojima je došlo do nezakonite upotrebe vatrenog oružja.

Govoreći o vrsti oružja, Vuković je naveo da je najčešće riječ o pištoljima, ručnim bombama, zaostalom vojnom oružju i minsko-eksplozivnim sredstvima.

Prema njegovim riječima, na predavanjima se akcenat stavlja na opasnosti od ilegalnog posjedovanja naoružanja, njegove upotrebe na javnim mjestima, te na postupanje kada se takvo naoružanje pronađe.

“Tokom ranijih predavanja učenicima trećih i četvrtih razreda bila je velika zainteresovanost i primijetio sam da prilično dobro poznaju opasnosti i posljedice koje mogu proizaći iz nestručne upotrebe vatrenog oružja i njegovog posjedovanja”, rekao je Vuković.

On je apelovao da građani svako saznanje o posjedovanju ili upotrebi ilegalnog naoružanja prijave nadležnoj policijskoj stanici i da ga ne diraju, te podsjetio na važenje Zakona o amnestiji za nedozvoljeno držanje minsko-eksokozivnih sredstva i oružja.

Direktor Tehničke škole Dragan Dostanić pohvalio je inicijativu za organizovanje ovog predavanja i naveo da proteklih godina nije bilo incidenata, odnosno povređivanja oružjem učenika u školi.

Prema njegovim riječima, o bezbjednosti u školi brinu portirska služba i dežurni profesori, a postavljen je i video-nadzor.

Učenik Tehničke škole David Davidović kaže da nije dolazio u iskušenje ili imao dodira sa vatrenim oružjem, a njegov vršnjak Lazar Jović o štetnosti vatrenog oružja ukazao je na primjeru beogradske škole “Ribnikar”.

Učenica Helena Dejanović kaže da lično nema iskustva sa oružjem i da se u njenoj porodici često govori o štetnosti upotrebe vatrenog oružja s obzirom na to da joj je otac policijski službenik.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakVulić: Za Banjaluku odnosi sa Moskvom su strateški
Naredni članakDOBOJ: U Boljaniću održano predavanje o značaju HPV imunizacije (FOTO/VIDEO)