Dobojski Dom zdravlja organizovao je predavanje za roditelje učenika Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš” u Boljaniću o značaju HPV imunizacije. Najnovija istraživanja pokazala su da HPV vakcina može da smanji rizik od raka grlića materice za skoro 90 odsto.

Rak grlića materice je četvrti najčešći oblik raka kod žena u svetu, a godišnje od njega umre oko 300.000 pacijentkinja. Ovaj virus je toliko rasprostranjen da je važno sprovesti vakcinaciju mladih prije nego što oni postanu seksualno aktivni. Humani papiloma virus može da izazove infekciju kod djevojčica, ali i kod dječaka.

HPV vakcinacija u dobojskom Domu zdravlja počela je u martu prošle godine. Do sada je prvom dozom vakcinisano 193 djece.

U odnosu na broj stanovnika Doboj ima najveći broj vakcinisanih u Republici Srpskoj. To je kako kažu iz dobojskog Doma zdravlja zahvaljujući upravo predavanjima koja oraganizuju za roditelje i djecu, a sve sa ciljem smanjenja broja potencijalno oboljelih.

Postoji više od 100 različitih vrsta HPV-a, a zaraženi obično nemaju simptome. Od pojedinih vrste virusa mogu da izrastu bradavice na rukama, stopalima, genitalijama ili u ustima. Većina uglavom ne zna da je zaražena. Visokorizične vrste HPV virusa mogu da dovedu do abnormalnog rasta tkiva, a to dalje može da uzrokuje kancer, zato je vakcinacija najbolja prevencija.

Foto: rtvdoboj.org

RTV Doboj

Prethodni članakDOBOJ: Učenicima Tehničke škole ukazano na opasnosti upotrebe vatrenog oružja
Naredni članakVulić: Ne radi se o sudskom procesu, već o Marfijevom iživljavanju