Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je da odnosi sa Rusijom imaju strateški karakter za Republiku Srpsku, te da se baziraju na istorijskim i kulturnim vezama, kao i da Srbi smatraju ruskog predsjednika Vladimira Putina svojim zaštitnikom.

Vulićeva je za “Rusku gazetu” istakla da Srbi sa oduševljenjem očekuju naredni susret Putina i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji treba da se održi u junu u okviru Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma /PMEF/.

“Svaki susret predsjednika Republike Srpske i ruskog lidera srpski narod primi sa opduševljenjem. Prema mom mišljenju, Dodik je uspio da uđe u krug izabranih, kojima su dopušteni redovni susreti sa Putinom”, rekla je Vulićeva, koja je i član Predsjedništva SNSD-a.

Vulićeva je naglasila da je to velika privilegija i ogromno povjerenje za malu Republiku Srpsku.

“Srpski narod je zahvalan predsjedniku Rusije za to što nam svima daje mogućnost da se osjećamo sigurnije i bezbjednije. Mi osjećamo da nas Putin štiti kao da je i naš predsjednik. Mi ga smatramo svojim”, navela je Vulićeva.

Ona je ukazala na inicijativu Dodika o uvođenju u školski program Repbulike Srpske ruskog jezika kao obaveznog predmeta.

“Osim redovne razmjene studenata, kulturnim, političkim i obrazovnim forumima, to treba da pomogne jačanju naših posebnih odnosa sa Rusijom”, rekla je Vulićeva.

Ona je dodala da je uvjerena da će i predstojeći susret dvojice lidera na Peterburškom forumu pomoći izradi novih rješenja za jačanje neraskidivih i zaista bratskih veza između Ruske Federacije i Republike Srpske.

Vulićeva je naglasila da Republika Srpska stremi da razvija saradnju sa zemljama BRIKS-a.

“Mi imamo odlične odnose sa svim državama BRIKS-a. Imamo pozitivno iskustvo saradnje sa Kinom, koja već više godina investira u ekonomske i socijalne projekte u Republici Srpskoj”, navela je ona.

Ona je podsjetila da je predsjednik Republike Srpske više puta izjavio da bi razvoj veza sa BRIKS-om za sve narode BiH donio ogromnu korist.

“Kada bi Dodik imao mogućnost da donese odluku o priključivanju Republike Srpske BRIKS-u, mi bismo već sutra podnijeli zahtjev za pristupanje u tu uticajnu organizaciju”, naglasila je Vulićeva.

U tom kontekstu, rekla je ona, Srpska uzima u obzir i politiku EU, koja se prema Republici Srpskoj ponaša kao maćeha, smanjujući planirane finansijske projekte pod izmišljenim optužbama za secesionizam, dok, međutim, u stvarnosti samo Srbi i njihov lider poštuju Dejtonski sporazum.

“Nažalost, bošnjačke elite su potpuno poslušne prema SAD i Velikoj Britaniji i ne razmišljaju o mogućim koristima približavanja BRIKS-u čak ni za sopstveni narod”, istakla je Vulićeva.

Ona je ukazala na važnost učešća sportista Srpske na međunarodnom događaju “Sportske igre zemalja BRIKS-a” koje će biti održane u ruskom gradu Kazanju od 12. do 23. juna.

“Sport treba isključiti iz politike, treba organizovati događaje bez zabrana na osnovu nacionalnosti i ne dozvoliti političku diskvalifkikaciju učesnika”, dodala je Vulićeva.

Ona je naglasila da sport treba da ujedini narode i države, a ne da postane mehanizam za političke pritiske.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Opozicija pokušava ubijediti narod da nisu dio Šmitovog tima
Naredni članakDOBOJ: Učenicima Tehničke škole ukazano na opasnosti upotrebe vatrenog oružja