U najudaljenijoj Mjesnoj zajednici Zelinja služen je parastos za poginule borce iz ovog mjesta, te je osveštana spomen-soba nastradalima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu u Zelinji je život izgubilo 37 boraca, a od tog broja njih 22 su iz ove trebavske mjesne zajednice, jedne od najudaljenijih na području Grada Doboja. Služen je parastos u znak sjećanja na one koji su život ugradili u temelje Republike Srpske. Do spomen-obilježja izgrađena je i spomen-soba, koja je i osveštana.

-Ovdje su bila velika stradanja od 1992. do 1993. godine: Četa Zelinje branila je ove prostore. U tom periodu izgubili smo najviše boraca. U spomen-sobi ostavljamo jednu istinu, istinu o časnoj borbi. Ni jedan borac nije poginuo van vojnih propisa, svih 37 poginulih boraca časno su branili svoju otadžbinu – izjavio je Miodrag Babić, ratni komandir čete Zelinja.

Miodrag Babić, ratni komandir čete Zelinja

Prije rata selo je brojalo oko hiljadu stanovnika, a danas ih ima svega dvjestotinjak. Sa izgradnjom infrastrukture, koja utiče na poboljšanje uslova života nadaju se da će uticati na povećanje broja stanovnika.

-U poslednje dvije-tri godine znatno smo napredovali u obnovi infratrukture, zahvaljujući Gradu Doboju. Nadamo se da će u budućnosti biti aktivnosti i ulaganja u našoj mjesnoj zajednici – rekao je Ilija Panić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Zelinja.

Ilija Panić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Zelinja

-Prioritet nam je svakako put, koji je kategorisan kao regionalni. Prošle godine je urađen jedan dio puta, nadam se da ćemo u narednom periodu uraditi i ostatak. Zahvaljujući Gradskoj upravi vidi se pomak u našoj mjesnoj zajednici i to nas raduje i nadamo se da će tako i ostati – izjavio je Stojan Radić, Zelinja.

Stojan Radić, Zelinja

Nakon molitve služene u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, osvećenja spomen-sobe i parastosa na spomenik su položeni vijenci i cvijeće.

Foto: rtvdoboj.org

RTV Doboj

Prethodni članakDOBOJ: Održano likovno saborovanje u čast dobojskog slikara Branislava Baneta Višta (FOTO)
Naredni članakDOBOJ: Održana 3. Petrovdanska smotra folklora (FOTO)