Kulturno-umjetničko društvo „Napredak“ Bušletić-Donja Grapska, bilo je domaćin 3. Petrovdanske smotre folklora, koju su uveličala kulturno-umjetnička društva iz okoline. Manifestacija je održana na ljetnoj bini u Donjoj Grapskoj.

Pored domaćina KUD-a „Napredak“, učestvovalo je još sedam kulturno-umjetničkih društava. Treću po redu manifestaciju Petrovdanska smotra folklora u Donjoj Grapskoj uveličali su KUD-ovi iz Osječana, Kožuha, Modriče, Dugog Polja, Karanovca, Koprivne i Gradiške. Najveće ovacije dobio je KUD „Napredak“, jer je nastupao pred domaćom publikom. Bio je ovo njihov prvi nastup nakon jednoipogodišnje pauze.

Večeras igramo igre iz Pirota, Crne Trave, šopske igre, te igre iz Srbije. Preporučila bih svima da igraju folklor, jer puno nastupamo i putujemo. Nastupali smo u Srbiji, na crnogorskom primorju, a u Novom Sadu smo igrali u kolu za Ginisov rekord – izjavila je Maja Ostojić, iz Kulturno- umjetničkog društva „Napredak“ Bušletić-Donja Grapska.

Maja Ostojić, KUD „Napredak“ Bušletić-Donja Grapska

Prošle godine izostala je organizacija ove manifestacije zbog pandemije virusa korona. Na radost domaćina i publike ove godine manifestacija je održana. Uživali su u koreografijama svih kulturno-umjetničkih društava.

Večeras imamo oko 150 učesnika iz sedam kulturno-umjetničkih društava. Mi kao domaćini, predstavili smo se sa šest koreografija. Mala i srednja grupa, odigrali su igre iz Leskovca i centralne Srbije – rekao je Rajko Đurđević, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva „Napredak“ Bušletić-Donja Grapska.

Rajko Đurđević, predsjednik KUD-a „Napredak“ Bušletić-Donja Grapska

Svima koji pomažu rad ovog KUD-a uručene su zahvalnice. Treću Petrovdansku smotru folklora u Bušletiću, u ime generalnog pokrovitelja gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića, svečano je otvorio njegov zamjenik Vladimir Marković.

-Ovo je dobra organizacija i lijepo veče folklora u Bušletiću. Na ovaj način se čuva tradicija. Grad Doboj će uvijek podržati ovakve manifestacije i udruženja koja se bave očuvanjem naše kulturne baštine. Ovo je dobar primjer kako raditi sa mladima i usmjeriti ih na pravi put – izjavio je Vladimir Marković, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Vladimir Marković, zamjenik gradonačelnika Doboja

Lokalna zajednica nastaviće da prati aktivnosti ovog Kulturno- umjetničkog društava. Upravo je Grad Doboj finansijski pomogao izgradnju ljetne bine na kojoj je manifestacija održana.

Foto: rtvdoboj.org

RTV Doboj

Prethodni članakDOBOJ: U Zelinji služen parastos i osveštana spomen-soba za poginule borce (FOTO)
Naredni članakVišković: Kurban-bajram da protekne u miru i dobrom raspoloženju