U Doboju je održano još jedno likovno saborovanje u čast proslavljenog dobojskog akademskog slikara Branislava Baneta Višta. Ovo je bilo četvrto po redu likovno druženje organizovano njemu u čast.

Prvo likovno saborovanje Banetu Vištu u čast održano je 2017. godine sa ciljem da se sačuva sjećanje na lik i djelo jednog od najistaknutijih dobojskih umjetnika. Svake godine saborovanju prisustvuju i najuži članovi Vištove porodice.

Nevjerovatan je osjećaj i sama atmosfera kada vidim sve ove umjetnike ovdje da su se okupili u njegovu čast. Tu su i mladi i stari njegovu čast i zbog toga mi je srce baš onako puno. Volio je i jedne i druge i družio se uvijek sa njima. on je jednostavno bio dio svih nas i ovog grada, tako da mislim da bi on bio baš onako ponosan na sve ovo – izjavio je Kristijan Višt, sin Branislava Baneta Višta.

Kristijan Višt, sin Branislava Baneta Višta

Učestvovalo je desetak slikara, a među njima i Banetov prijatelj Savo Petković, još jedan istaknuti dobojski slikar. Za Baneta kaže da je bio dobar umjetnik i prije svega dobar čovjek.

Bane je bio dobar. Imao je dobar crtež i bio je dobar slikar. Mi smo bili zajedno na kolonijama i ovdje i u Srbiji, a i svagdje pomalo. Kao što vidite mi se ovdje družimo i zasad je sve dobro – rekao je Savo Petković, slikar.

Savo Petković, slikar

Dugodišnji prijatelj sa Vištom bio je Jovica Brkić. Ponosan je na bogatu kolekciju likovnih djela koju je iza sebe ostavio. On je u vlasništvu jednog njegovog djela.

-Ja imam kolekciju njegovih slika privatno. To je nešto što mi je radio na zidu, a tu su i slike ulja na platnu. S obzirom da smo se dobro poznavali i družili došao sam na ideju da organizujem ovo likovno saborovanje. Prošle godine smo preskočili zbog epidemioloških mjera, a ove godine, s obzirom, da je bolja situacija smo nastavili. Nadam se da ćemo ubuduće i dalje organizovati ovo saborovanje i čuvati uspomenu na našeg dragog prijatelja. Sve je prošlo u jako finoj atmosferi, dobrom raspoloženju i druženju, odnosno onako kako je to i naš Bane znao organizovati. Na svim druženjima on je uvijek bio dobro raspoložen i nadam se da smo sačuvali uspomenu na njega – izjavio je Jovica Brkić, prijatelj Branislava Baneta Višta.

Jovica Brkić, prijatelj Branislava Baneta Višta

Manifestacija, koja je trajala dva dana, je organizovana i uz pomoć Turističke organizacije Grada Doboja, te restorana „Gracija”, gdje se održava likovno saborovanje.

-Ove godine održano je 4. Likovno saborovanje u čast našeg slikara Branislava Baneta Višta, koje se održava ovdje u restoranu „Gracija” u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Doboja, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića. Ovdje u ovom prijatnom ambijentu bašte restorana „Gracija” prisustvovalo je više od deset slikara, koji su svoje misli prenosili na platno – rekao je Vanja Vanovac, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije grada Doboja.

Vanja Vanovac, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije grada Doboja

Akademski slikar Branislav Bane Višt preminuo je prije osam godina. Doajen dobojskog slikarstva izlagao je tokom četiri decenije bogate karijere u Parizu, Londonu, Briselu, a bio je rado viđen gost na gotovo svim slikarskim kolonijama širom svijeta. Posebno je poznat njegov opus pod nazivom „Crno-bijeli svijet u boji”, koji je bio postavljen na svim većim izložbama u zemljama bivše Jugoslavije, kao i likovna kolonija na Ozrenu, čiji je Višt osnivač.

Foto: rtvdoboj.org, Bojan Lukić, fotograf

RTV Doboj

Prethodni članakDodik čestitao Kurban-bajram
Naredni članakDOBOJ: U Zelinji služen parastos i osveštana spomen-soba za poginule borce (FOTO)