Ustavni sud Republike Srpske odlučio je da odredba Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske, kojom Vlada na početku svake godine utvrđuje osnovicu mjesečnih primanja, nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske.

– Neustavnom normom je određeno da odluku o utvrđivanju osnovice mjesečnih primanja po navedenom zakonu donosi Vlada početkom svake godine, u skladu sa visinom raspoloživih sredstava planiranih u budžetu za tu godinu, vodeći računa o dostignutom nivou prava – saopšteno je iz Ustavnog suda.

U obrazloženju odluke navodi se, između ostalog, da ovlašćenje dato osporenom zakonskom odredbom Vladi izlazi izvan okvira ustavnih nadležnosti izvršne vlasti da svojim opštim aktom, radi izvršavanja zakona, bliže uredi pojedina pitanja sadržana u zakonu.

Ustavni sud Republike Srpske je ocijenio da je zakonodavac spornom odredbom u zakon uveo dva opšta kriterijuma za utvrđivanje osnovice, a koji su suviše široko postavljeni i nedovoljno određeni da bi se na Vladu moglo prenijeti ovlašćenje da podzakonskim aktom utvrdi osnovicu.

Stoga je ovakvim normiranjem zakonodavac povrijedio ustavna načela podjele vlasti i vladavine prava, ističe se u obrazloženju.

Ustavni sud nije prihvatio inicijative za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske, Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, odnosno za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti pojedinih podzakonskih akata.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Američka ambasada nije ovlašćena da u ime BiH i njenih naroda dogovara rješenja
Naredni članakDOBOJ: Održan trening o mehanizmima zaštite od diskriminacije i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu (VIDEO)