Vijesti

DOBOJ: Obilježeno 27 godina od Petrovdanske bitke (FOTO)

Booking.com

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen obilježju u dobojskom naselju Vila obilježeno je 27 godina od Petrovdanske bitke za odbranu grada. U borbama su poginula 34 srpska borca i pripadnika policije, a više od 70 je ranjeno.

Služenje parastosa za 34 poginula srpska borca i pripadnika policije

Petrovdanska bitka vođena je 12. jula 1992. godine na području od prigradskog naselja Vila do Putnikovog brda. Tadašnji komandant bataljona dobojske brigade Dimšo Živanović podsjetio je da su tog dana tačno u podne neprijateljske snage napale Doboj iz pet pravaca u pet talasa sa ciljem da ga opkole i zauzmu. Grad je branio jedan ojačani bataljon, dok su ga napale po dvije neprijateljske brigade i odreda.

-Napad je bio veoma žestok, kako artiljerijski, tako i pješadijski. Odmah smo procijenili da su imali namjeru da ovladaju i učvrste se u dominantnim kotama, da tako savladaju odbranu branilaca i da produže pravcem prema Prisadama da bi Doboj doveli u okruženje. Presijecanjem naše komunikacije sa Banjalukom, oni bi se spojili sa neprjateljskim snagama koje su nastupale iz pravca Broda i Dervente. Među tim snagama koje su već stigle u Kotorsko i Johovac bilo je i jedinica iz sastava regularne vojske Hrvatske – izjavio je Dimšo Živanović, bivši komandant Dobojske brigade.

Dimšo Živanović, bivši komandant Dobojske brigade

Najmlađi borac i učesnik bitke bio je Nenad Bukvić, koji je imao svega 17 godina. 27 godina je prošlo, ali neprijateljskih napada i granatiranja sjeća se i danas.

-Bilo je pakleno, bila je opšta ofanziva. Odavdje od Vile gore do Putnikovog brda, odnosno do Porina linije su bile probijene. Bilo je baš teško. Doboj je cijeli dan bio granatiran i poginulo je dosta civila – rekao je Nenad Bukvić, učesnik bitke.

Nenad Bukvić, najmlađi borac i učesnik bitke

-Nažalost ponovo se događa situacija da smo mi krivi, zato što smo odbranili svoj grad. Naši odabrani ljudi su na sudu za ratne zločine. Optuženi smo da smo koristili živi štit iz ovog ovdje diska. Mi nismo koristili živi štit, nego je to činio neprijatelj sa druge strane – izjavio je Radenko Nikolić, učesnik bitke.

Radenko Nikolić, učesnik bitke

Tokom Petrovdanske bitke poginula su 34 srpska borca i pripadnika polcije, dok je njih 76 ranjeno.

-Ovo je jedan od bitnijih datuma za Grad Doboj i srpski narod na ovom području. Neprijatelj je u to vrijeme vrlo dobro znao koliko Srbi poštuju vjerske praznike i kako upražnjavaju te svečanosti, tako da su pokušali da iskoriste taj dan, misleći da će naići taj dan na neku slabost srpske vojske. Pokušali su da izvrše jedan napad koji bi spojio naše neprijatelje iz dolina rijeka Bosne i Spreče – rekao je Pero Tubić, predsjednik Gradske boračke organizacije Doboj.

Pero Tubić, predsjednik Gradske boračke organizacije Doboj

Na 27. godišnjicu od Petrovdanske bitke služen je parastos na spomen-obilježju u dobojskom naselju VIla. Nakon parastosa i odate dužne pošte poginulima brojne delegacije položile su vijence i cvijeće.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close