Vijesti

Policijska uprava Doboj: Smanjen broj krivičnih djela i saobraćajnih nezgoda

Na području u nadležnosti Policijske uprave Doboj tokom prvih šest mjeseci smanjen je broj krivičnih djela za 1,9 odsto i saobraćajnih nezgoda za 6,7 odsto u odnosu na isti period lani, a povećan je broj narušavanja javnog reda i mira za 1,8 odsto.

Načelnik Odjeljenja za organizovani kriminalitet i droge Policijske uprave Doboj Goran Slavuljica rekao je na konferenciji za novinare da je od januara do juna ove godine evidentirano 466 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, od kojih je 364 razriješeno, pri čemu su najzastupljenija djela protiv imovine – 277. 

On je naveo da je nadležnom tužilaštvu podneseno 395 izvještaja protiv 378 lica, od kojih su 155 povratnici u izvršenju krivičnih djela. 

Tokom prvih šest mjeseci evidentirano je 14 samoubistava, što je za 16,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine. 

Slavuljica je rekao da je evidentirano je 12 krađa motornih vozila i jedna pokušaj krađe, dok je pronađeno devet vozila, kao i šest vozila ukradenih na području Federacije BiH. 

“Tokom prvih šest mjeseci evidentirano je jedno ubistvo, a izvršilac je neposredno nakon toga izvršio samoubistvo”, rekao je Slavuljica. 

Prema njegovim riječima, evidentirano je i razriješeno 16 krivična djela zloupotrebe droge, a oduzeto je 3,5 kilograma marihuane, 99 grama kokaina, kilogram amfetamina, 55 sjemenki kanabisa i 19,5 komada ekstezija. 

U navedeneom periodu otkriveno je i rasvjetljeno 19 slučajeva privrednog kriminaliteta, u kojima ukupna pričinjena šteta iznosi 6.744.000 KM, a protivpravna korist 3.688.000 KM. 

U navedenom periodu pronađena su 164 migranta. 

Prema podacima Policijske uprave Doboj, od januara do juna evidentirano je osam saobraćajnih nezgoda u kojima je smrtno stradalo osam lica, a zabilježeno je 39 saobraćajnih nezgoda u kojima je teže povrijeđeno 44, a lakše 142 lica. 

Načelnik Sektora policije Jovica Žigić rekao je da je tokom prvih šest mjeseci evidentirano ukupno 487 saobraćajnih nezgoda, što je za 6,7 odsto manje nego i istom periodu prošle godine. 

On je naveo da je kontrolisano 30.959 vozila, te da je iz saobraćaja isključeno 560, najviše zbog tehničke neispravnosti vozila – 48,7 odsto. 

Prema njegovim riječima, iz saobraćaja su isključena 2.303 vozača, što je za 25,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Najčešći razlog isključivanja je bila vožnja pod uticajem alkohola – 75,8 odsto. 

Žigić je naveo da je tokom prvih šest mjeseci evidentirano 229 narušavanja javnog reda i mira, što je povećanje za 1,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. 

Zbog narušavanja javnog reda i mira privedena su 32 lica. 

Načelnik Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković ocijenio je da je ukupna bezbjednosna situacija tokom prvih šest mjeseci bila zadovoljavajuća, zahvaljujući trendu pada broja krivičnih djela, povećanoj aktivnosti policije na otkrivanju krivičnih djela zloupotrebe opojnih droga. 

On je naveo da je stanje javnog reda i mira na nivou iz prošle godine. 

Radinković je najavio da će zbog porasta broja saobraćajnih nezgoda sa težim povredama i vozača u alkoholisanom stanju, policija u narednom periodu imati pojačane aktivnosti na kontrolu saobraćaja. 

On je najavio i pojačanu kontrolu transporta drvnih sortimenata, istakavši da je policija za šest mjeseci oduzela oko 500 metara kubnih drvnih sortimenata bez dokumentacije. 

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close