Vijesti

DOBOJ: Petrovdanske mašale u Lipcu čuvaju tradiciju (FOTO)

Booking.com

Danas je Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu. Prema običajima uoči Petrovdana pale se petrovdanske vatre lile ili mašale. Ovu tradiciju čuvaju u ozrenskom mjestu Lipac, koju su naslijedili od svojih predaka. Stariji se prisjećaju kako je to nekada bilo. Tradiciju i dalje njeguju i prenose je na mlađe generacije.

-Od kada ja znam za sebe u Lipcu se obilježavalo uoči Petrovdana ovako. U jednom periodu ovdje nije bilo okupljanja, ali evo sada u zadnje vrijeme se okupljamo ovdje uoči Petrrovdana i palimo lile. Kako su naši roditelji prenosili ovu tradiciju na nas, tako je i mi danas kao roditelji prenosimo na našu djecu, normalno i babe i djedovi na svoju unučad. Mislim da se današnja djeca više raduju i više ih to interesuje u odnosu na nas u nekom prošlom periodu. Ovo je zaista velika radost za njih. Paljenje lila je posvećeno stradalim hrišćanima za vrijeme vladavine rimskog cara Nerona u čije vrijeme su pogubljeni i Sveti apostoli Petar i Pavle. Hrišćani su u to vrijeme mazani smolom i paljeni po rimskim trgovima kako bi ih obasjavali, tako da su ova vatra i lile simbol njihovog stradanja – izjavio je Goran Ristić, predsjednik Savjeta MZ Lipac.

Goran Ristić, predsjednik Savjeta MZ Lipac

Da bi se napravila jedna lila nije potrebno mnogo vremena. Objašnjavaju koje drvo se koristi, te kako izgleda proces nastanka jedne petrovdanske mašale.

-Lila se pravi od trešnjeve kore, a u nedostatku nje, može se praviti i od breze. U nekom periodu se ta kora oguli i stavlja na žicu. Kod nas se to inače ne zovu lile, već se zovu mašale. Kada se maše na žici odsjaj je veći nego kada je na drvetu – rekao je Goran Ristić, predsjednik Savjeta MZ Lipac.

Lilanju se raduju najviše djeca, koja kažu da svake godine prisustvuju ovom starom običaju. Od starijih uče kako se lile ili mašale prave.

Mlada kora divlje trešnje ili breze od kojih se lila pravi izgori za desetak minuta, ali sjećanje na druženje kažu u ovom ozrenskom selu uvijek traje do sljedećeg Petrovdana.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close