Vijesti

DOBOJ: Obilježena peta godišnjica od katastrofalnih poplava (FOTO)

Pet godina prošlo je od katastrofalnih poplava koje su razorile Doboj. Građani grada stradalnika kažu da nikada neće zaboraviti šta su preživjeli. I danas nakon pola decenije strahuju svaki put kada pada obilnija kiša, što se desilo i prethodnih dana. Poplava je odnijela 11 života. Položeni su vijenci kod spomen-ploče stradalima u majskim poplavama 2014. godine, koja se nalazi ispred objekta Skupštine grada.

Najveći gubitak tadašnjih poplava je stradanje 11 stanovnika Doboja, rekao je gradonačelnik ove loklane zajednice, dok je materijalna šteta od poplava procijenjena na više od 172 miliona maraka. Posljednje padavine i visoki vodostaj opomena je da je neophodno što prije da se krene sa uređenjem korita rijeke Bosne.

-Ono što je urađeno do sada od 2014. godine je nedovoljno. Mi ćemo istrajavati u tome da zajednički sa Javnom ustanovom “Vode Srpske“ i Vladom Republike Srpske realiuzjemo do kraja kompletan projekat zaštite grada Doboja od poplava – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Obilne padavine iz prethodnih dana nisu ugrozile grad. Situacija je bila pod kontrolom,t e nije bilo razloga za strah i paniku, rekao je prvi čovjek grada Doboja, dodajući da su posljednje padavine u Doboju dočekane spremno.

-Mi smo radili određene procjene i znali smo da voda neće ugroziti grad. Najviši vodostaj Bosne je bio 418 cm, nakon čega je kontinuirano počeo da pada, tako da je bilo evidentno da vodostaj neće doći do kote od 450 cm, koja zahtijeva proglašavanje mjera za vanrednu odbranu grada od poplava.

Kod spomen-ploče na petu godišnjicu od katastrofalnih poplava odata je dužna pošta nastradalim Dobojlijama. U znak sjećanja na žrtve podignuta je ova spomen ploča na koju su brojne delegacije položile vijence.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close