U Doboju je danas organizovana izložba sitnih životinja uzgajivača iz Republike Srpske i Federacije BiH, koji su na prodaju ponudili kanarince, golubove, kuniće i peradi.

Prodajnu berzu organizovalo je Društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “Dobojski odgajivač”, čiji je sekretar Adis Ajanović rekao Srni da su danas tu i proizvođači hrane za životinje i prateće opreme za njihov uzgoj.

Ajanović, kojem je produžen mandat sekretara Saveza peradarskog odbora BiH, najavio je nastavak aktivnosti da se koka džudža ili cvrka dobojskih uzgajivača kao autohtona prizna i na području Evrope.

“To će biti veoma teško jer moramo imati gotovo identične jedinke”, izjavio je Ajanović, koji ističe da je uvjeren u pozitivan ishod s obzirom na to da Doboj ima dobar potencijal.

Cvrku je za autohtonu vrstu u januaru priznala Standard komisija Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH.

Ajanović je istakao da će uz trenutno sedam autohtonih rasa golubova, dvije autohtone koke džudža i pjevač, Savez nastaviti aktivnosti da se za autohtone priznaju potkozarska i posavska pasmina koke.

Zadovoljan je, kaže, što se sve veći broj mladih odlučuje da se iz hobija bavi uzgojem sitnih životinja.

Ajanović je najavio da će “Dobojski odgajivač” organizovati tradicionalnu izložbu u okviru završnice Međunarodnog rukometnog TV turnira “Doboj 2024”, ali i prvi izložbeni Memorijal posvećen Seadu Ibrahimoviću, prvom evropskom šampionu u peradi iz perioda SFRJ.

Revijalna izložbeno-prodajna berza održava se na platou Doma kulture u dobojskom naselju Miljkovac, u saradnji sa Savezom za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakGoganović za RT Balkan: Jedan narod sa dve strane Drine, nek se naš glas čuje (VIDEO)
Naredni članakDOBOJ: U Ristića Gaju obilježene 32 godina od početka proboja “Koridora života” (FOTO)