Operaciju “Koridor života” 1992. godine ne bi bilo moguće izvesti da nije bilo patrotskog duha, sloge i jedinstva koji su krasili Vojsku Republike Srpske, istaknuto je danas u Ristića Gaju kod Doboja gdje su danas obilježene 32 godina od početka proboja koridora.

Probojem koridora prekinuta je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada oko milion i po Srba u zapadnom dijelu Republike Srpske i Republici Srpskoj Krajini.

Nekadašnji komandant Krnjinske brigade Miko Škorić podsjetio je da su se 8. juna 1992. godine na ovom prostoru dogodile prve bitke sa pripadnicima regularne Hrvatske vojske i HVO-a te muslimanskim paravojnim jedinicama.

Neprijateljske jedinice su ušle u dobojska naselja u namjeri da prodru u Doboj i spoje sa jedinicama takozvane Armije BiH iz pravca Zenice.

Škorić, penzionisani pukovnik i učesnik svih bitaka od Johovca do Broda, istakao je da je zahvaljujući pripadnicima krnjinske i osinjske brigade usporen taj prodor što je dalo dovoljno vremena da se u odbranu uključe i druge jedinice, te planira proboj koridora.

Kao neposredni motiv za operaciju “Koridor života” naveo je smrt 12 beba u porodilištu u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika i nemogućnosti njegove dostave usljed kopneno-vazdušne blokade UN.

On je naglasio je u Ristića gaju stvarana istorija za Srbe u regionu ne samo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, već i u Prvom i Drugom svjetskom ratu, o čemu svjedoče podignuti spomenici poginulim borcima tog vremena.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić napomenuo je da je cilj proboja koridora bio da se teritorijalno povežu zapadni i istočni dio Republike Srpske, čijim su se uspješnim izvođenjem uveliko i definisale današnje granice Srpske.

“O tome su najviše odlučivali patriotski duh, sloga i jedinstvo bez koje nije bilo moguće izvesti ovu operaciju, bez koje nije bilo moguće voditi Odbrambeno-otadžbinski rat i bez koje nije bilo moguće odbraniti Republiku Srpsku”, izjavio je Ostojić.

On je naglasio da je za stvaranje Republike Srpske život dalo više od 23.000 ljudi, da je 42.000 ratnih vojnih invalida i da je svako obilježavanje značajnih datuma obaveza da se srpski narod sjeti poginulih.

Prema njegovim riječima, najveća obaveza je da se Republika Srpska sačuva, što se može jedino ako su Srbi složni i jedinstveni, kao što su bili i u toku odbrane.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević rekao je da je Ristića gaj među važnijim mjestima u stvaranju Republike Srpske sa kojeg su prije 32 godine hrabri Krnjinci, u sadejstvu sa Trebavcima, Vučjačanima, Ozrencima, Krajišnicima i pripadnicima policije, krenuli u odlučujuću bitku.

Vojna operacija “Koridor 92” trajala je od 14. do 28. juna 1992. godine na području Posavine, a izvele su je snage Prvog Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine, a komandovao je general Momir Talić.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske, u operaciji “Koridor 92” poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.

Direktan povod za ovu vojnu akciju, koja je najsvjetliji i najhumaniji ratni podvig Vojske Republike Srpske, bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Parastos u Ristića Gaju u dobojskom naselju Opsine služen je kod spomenika na kome je 445 imena poginulih srpskih boraca sa područja Krnjina, a vijence su položili predstavnici porodica poginulih i nekadašnje Krnjinske brigade Vojske Republike Srpske.

Vijence su položili i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Obren Petrović i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Jošić.

Kod spomenika vijence su položili i delegacije Policijske uprave Doboj, grada Doboja, predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata iz Doboja i Stanara, te političke partije.

Vijenci su položeni i kod spomenika poginulim borcima u Drugom svjetskom ratu.

Foto: rtrs.tv, rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Na berzi od kanarinaca, golubova, kunića, do peradi (FOTO)
Naredni članakDogodilo se na današnji dan, 10. jun