Vijesti

DOBOJ: Lovačko udruženje “Fazan”- Božičković najavio digitalizaciju rada

Booking.com

Predsjednik Lovačkog udruženja “Fazan” Doboj Vedran Božičković najavio je maksimalnu digitalizaciju i informatizaciju rada ovog udruženja realizacijom dva projekta u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske – izrada aplikacije za članove i nabavka drona.

Božičković je rekao Srni da će u okviru podsticajnih sredstava resornog ministarstva do 5.000 KM nabaviti dron za osmatranje lovišta, kao i šest zatvorenih visokih čeka, te automatske hranilice za divljač. 

Namjenskim sredstvima od 14.000 KM, od čega Ministarstvo finansira 60 odsto, a udruženje “Fazan” 40 odsto, biće izrađena android aplikacija za lovce da bi svi članovi imali pristup svom kartonu sa podacima i obavezama. 

Predviđena je i nabavka kamere za lovočuvarsku službu. 

“Najveći problem nam je ažuriranje podataka o lovačkom naoružanju, jer Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske nema obavezu da obavještava korisnika lovišta o promjeni statusa oružja lovca, a teško je voditi ažurnu evidenciju kada imate više od 1.000 lovaca”, rekao je Božičković. 

On je naglasio da lovna inspekcija maksimalno kažnjava korisnike lovišta, odnosno udruženja koja izdaju dozvolu za lov lovcu koji nema oružje. 

Božičković je kao primjer naveo slučaj od prije dvije godine kada je dozvola izdata lovcu koji je svoje oružje u međuvremenu prodao, a o tome nije obavijestio korisnika lovišta. 

“Cilj nam je maksimalna digitalizacija i informatizacija rada da bi se unaprijedila komunikacija sa članovima, da instalisanjem aplikacije svaki član ima uvid o svojim obavezama, ali i da radi izvještaj o ativnostima, da bi podaci bili uvijek ažurni”, pojasnio je Božičković. 

On je istakao da dobojsko lovačko udruženje realizuje različite aktivnosti na dodatnoj obuci članstva, da bi se podigla lovna etika kod lovaca, da bi bili jednoobrazno obučeni i, u odnosu na dosadašnje predrasude u javnosti, dali pravu sliku o lovcu, koji najmanje lovi, a najviše ulaže u lovište. 

Božičković je naveo da se radi na izradi kratke publikacije o brojnosti vukova na Ozrenu, koja će biti predstavljena 29. februara iduće godine u okviru jubilarne lovno-turističke manifestacije “Vučji dani na Ozrenu”. 

On je istakao da je lovačko udruženje ove godine znatno unaprijedilo proizvodnju u vlastitoj fazaneriji, koja je jedina u BiH registrovana u Kancelariji za veterinarstvo BiH kao farma za proizvodnju fazanske divljači. 

Prema njegovim riječima, ove godine planirana je proizvodnja oko 21.000 fazanskih pilića. 

“Trenutno na raspolaganju imamo oko 9.000 fazanskih pilića, dio je prodat, a dio pušten u lovište, dok je dio zadržan za komercijalni odstrel koji će biti realizovan u oktobru i novembru”, rekao je Božičković. 

On je upozorio da je u lovištu uočen porast predatora, prvenstveno šakala, koji pričinjavaju veliku štetu mladunčadi zeca, srne, fazana, pa i divlje svinje. 

“Šakal je organizovan, lukav i biološki zaokružen predator. Godišnji odstrel je zanemariv, svega 40 jedinki, dok je procjena da ih na lovištu ima oko 350”, precizirao je Božičković. 

On je dodao da je brojnost šakala stagnirala poslije poplava 2014. godine, ali da je sada naglo u porastu, te da jedino nije prisutna iznad 600 metara nadmorske visine, gdje je stanište vuka. 

Kamere u lovištu uočile su kretanje i kratkotrajno zadržavanje ženke medvjeda koja je na područje Ozrena došla sa susjednog lovišta Kamenice, nekadašnjeg prirodnog rezervata. 

Božičković kaže da je kretanje medvjeda bez zadržavanja uočeno na području Krnjina i Foče. 

On je ukazao i na štetu u saobraćaju koju uzrukuje divljač, prvenstveno srneća, a kao “crni pojas”, odnosno kritična mjesta naveo putne pravce Rudanka-Šešlije-Podnovlje, Rudanka-LJeskove Vode, te Bare prema Trebavi. 

“Ove godine je više od 30 jedinki stradalo u saobraćaju, a lovačko udruženje po zakonu snosi troškove ako na saobraćajnicama nisu postavljeni adekvatni znakovi koji ukazuju na kretanje divljači, kojih nema uprkos našim zahtjevima `Putevima Srpske` da budu postavljeni”, kaže Božičković. 

On je pozdravio najavljeni projekat resornog ministarstva o postavljanju plašljivca – uređaja koji na pojavu zvuka automobila emituje zvučne signale koji smetaju divljači da izlazi na put. 

Lovište “Doboj” u sadašnjim granicama formirano je 21. aprila 1998. godine i obuhvata 62.300 hektara površine, od čega lovnog 48.000 hektara. 

Foto: lovcirs.com

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close