BANJALUKA – Oleg Banda (33), civil optužen za pljačku 617.000 KM na auto-putu Banjaluka – Gradiška, potpisao je novi sporazum o priznanju krivice, kojim je predviđeno da bude osuđen na šest godina zatvora, ali je Sudsko vijeće Okružnog suda u Banjaluci odbilo tu nagodbu između njega i Republičkog javnog tužilaštva.

Preostala dvojica optuženih, bivši specijalci Vladan Malić (35) i Goran Paraš (30), nisu se uspjeli nagoditi sa tužiocem, dok njihov nekadašnji radni kolega Aleksandar Popović (32) nije ni pregovarao, pa će svečetvorici suđenje biti nastavljeno naredne sedmice.

U sudnici Okružnog suda u Banjaluci danas je bilo jako zanimljivo. O priznanju krivice razmišljali su i Malić i Paraš, ali se nisu nagodili, pa je bilo predviđeno da njima dvojici, te Popoviću, sudski proces bude odvojen od Bande.

Međutim, novi obrt zabilježen je ubrzo nakon toga, kada je Sudsko vijeće odbilo sporazum na koji je Banda stavio svoj potpis, tako da će, ipak, i ubuduće svi zajedno sjediti u sudnici.

Svečetvorici je promijenjena optužnica – iz nje je obrisan organizovani kriminal, a terete se za razbojništvo i nedozvoljeno oružje.

Suđenje za “pljačku vijeka” do sada je obilježio niz prekoreta. Naime, Sudsko vijeće Okružnog suda Banjaluka nije prihvatio sporazum o priznanju krivice, a koji su sa Republičkim javnim tužilaštvom sklopila svačetvorica u decembru 2016. godine.

Prema tom sporazumu, Malić je trebao biti osuđen na osam godina, Paraš i Popović po šest, a Banda je tada pristao na pet godina zatvora.

Suđenje im je i tada nastavljeno, pa su u prvostepenom postupku, u maju prošle godine, bivši specijalci osuđeni na po 11, a civil je dobio devet godina robije.

Vrhovni sud RS je, međutim, uvažio žalbe odbrane, te predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje, tako da su njih četvorica vraćeni u optuženičke klupe Okružnog suda u Banjaluci.

Prethodni članakDOBOJ: Korisnicima Dnevnog centra ukazano na značaj oralne higijene
Naredni članakPRVA LIGA REPUBLIKE SRPSKE: Bodovi idu u Etno selo Stanišići