Vijesti

DOBOJ: Grčki kutak – mjesto povezivanja grčkog i srpskog naroda (FOTO)

Ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu danas je u dobojskoj Ekonomskoj školi otvorio Grčki kutak, čiji je cilj povezivanje srpskog i grčkog naroda.

Papandreu je rekao novinarima da je riječ o prvom ovakvom objektu u Republici Srpskoj i BiH, te najavio podršku rukovodstvu Ekonomske škole, kojem je zahvalio za inicijativu i realizaciju ovog projekta.

“Kultura i civilizacija mogu biti najbolji most za spajanje ljudi”, izjavio je Papandreu i podsjetio da je mnogo djece iz Doboja, tokom ratnog perioda, boravilo u Grčkoj.

On je zahvalio i preduzetniku iz Grčke Konstantinu Panosu što se priključio opremanju Grčkog kutka.

Papandreu je parafrazirao grčkog filozofa Isokrata i na panou ispisao “Grci nisu samo oni koji govore grčki jezik već i oni koji učestvuju u podučavanju istog. Stoga vas ovdje sve smatram Grcima”.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić zahvalio je u ime Vlade Srpske ambasadoru Papandreuu što je podržao inicijativu da u ovoj dobojskoj školi bude osnovan Grčki kutak i tako dodatno prodube veze između naroda u Grčkoj i Republici Srpskoj.

Klokić je poručio da će Vlada podržati ovakve projekte u lokalnim zajednicama širom Republike Srpske.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da je ponosan što je prvi Grčki kutak osnovan baš u Doboju i što će biti mjesto gdje će učenici ove škole, kao i drugi sugrađani, moći da uče jezik i kulturu zemlje sa bogatom istorijom.

Direktor Ekonomske škole u Doboju Tijana Vasiljević Stokić rekla je da je Grčki kutak mjesto gdje će se, u zavisnosti od zainteresovanosti, izučavati grčki jezik, te organizovati raznovrsna kulturna dešavanja.

Foto: Facebook/Boris Jerinić – Gradonačelnik Doboja, srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close