Gradonačelnik Doboja Obren Petrović sastao se danas sa dijaliznim pacijentima, kojima je podijelio besplatne parking karte. On je rekao da će se i u ovoj godini nastaviti sa podjelom novčane pomoći na mjesečnom nivou ovoj populaciji, u iznosu od po 100KM, te da će se naredne sedmice sastati sa rukovodstvom iz Centra za socijalni rad kako bi se i ova ustanova uključila u pružanju pomoći bubrežnim bolesnicima.

Sigurno da je to kategorija stanovništva koja je ugrožena, zato ćemo se sljedeće sedmice sastati sa direktoricom Centra za socijalni rad kako bismo pokušali da riješimo pitanje isplate novčane pomoći bubrežnim bolesnicima na ime tuđe njege i pomoći, po ugledu na nekoliko opština u Srpskoj, u kojima ta ustanova isplaćuje određena novčana sredstva toj populaciji, rekao je gradonačelnik Petrović i dodao da će Skupština na nekoj od narednih sjednica predložiti odluku da se izdvoji dio novca iz budžeta za pacijente koji idu na transplataciju.

Dragana Gligorić predsjednik Udruženja dijaliznih , transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika regije Doboj najavila je „vruće proljeće“ ukoliko do tada ne dođe do određenih promjena kada su u pitanju prava osoba sa bubrežnim oboljenjem.

Ne preostaje nam ništa drugo nego da drastično djelujemo, a to znači da početkom aprila planiramo da se okupi nas nekoliko udruženja iz RS, te da sa svojim zahtjevima izađemo pred Skupštinu RS, tražimo osnovna prava, a to su pravo na liječenje, pravo na život, da imamo neka osnovna primanja kao što imaju u federalnom dijelu od 260 KM pa nadalje, te da nam priznaju 100%  invaliditet koji je samo mrtvo slovo na papiru, istakla je Gligorićeva, napomenuvši da ovoga puta neće odustati dok se ne izbore za svoja prava.

Ona je rekla da će u Doboju 8. marta kada se obilježava Svjetski dan bubrega biti održana tribina, koja će biti posvećena zdravlju bubrega kod žena. Ova ali i sve druge aktivnosti koje dobojski bubrežni bolesnici organiziju i sprovode podržane su od Gradske uprave.

RTV Doboj

Prethodni članakGradonačelnik Doboja organizovao prijem za najboljeg teniskog juniora u BiH Andreja Nedića iz Kožuha
Naredni članakSveti Sava- školska slava obilježena u dobojskoj Muzičkoj školi